Румен Гечев със скандална поправка за акциза на цигарите в полза на определена компания

0
105
Румен Гечев

Според председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов предложението на депутата от БСП обслужва една компания, а тази промяна ще доведе до загуби за бюджета

Депутатът от БСП Румен Гечев внесе скандална поправка към законопроекта за изменение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесен от Министерския съвет, с който от служебния кабинет залагат плавен и балансиран акцизен календар на тютюневите изделия, става ясно от сайта на парламента, пише Tribune. Срокът за редакционни предложения изтече вчера, когато са внесени и текстовете.

В предложението на Гечев прозира становището на точно определена тютюнева компания, производител на по-евтини цигари. Тя цели по-евтините цигари да поскъпнат с по-малко, а по-скъпите – с много повече. Според предложението на Министерския съвет акцизът (от двете компоненти общо) трябва да поскъпне от сегашните 180 лева на 211 лева през 2026 г. Гечев обаче предлага той да стане 215 лева.

Скандалната поправка на народният представител от БСП буди въпроса чии интереси обслужва – на хората, които са го избрали или на определени бизнес кръгове. Още по-странното в случая е, че предложението на Румен Гечев не е защитено с никакви мотиви и аргументи, което не е практика при подобни случаи, се посочва в публикацията.

Ако предложението на депутата Гечев бъде гласувано, то на практика този акциз ще работи в интерес на една единствена компания на пазара, вместо за приходите в бюджета на държавата.

Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов от ДПС изразил мнение пред OFFNews, че текстовете, предложени от Румен Гечев, са спорни. По думите му внесеното предложение преповтаря становище на една тютюнева компания.

Той прогнозира, че така внесените поправки ще създадат „ценова война“. По думите му това предложение обслужва една компания, а тази промяна ще доведе до загуби за бюджета. Чобанов каза още, че предложението на Гечев противоречи на практиката на ЕС.