Румен Христов: Ако не се разберем с ПП-ДБ, ще предложим свой кабинет

0
134
Румен Христов Кадър: БТВ

Въпрос за 1 милион е дали ще има кабинет, коментира лидерът на СДС

Ако ГЕРБ-СДС не се разбере за кабинет с ПП-ДБ, ще предложи свой кабинет, когато президентът Румен Радев й връчи първия мандат. „Имаме няколко варианта за кабинет – експертен, политически“. Това каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Румен Христов пред БНТ.

Докато не изчерпим всички възможности за съставяне на правителство между първата и втората формация, няма да пристъпим към разговори с други политически формации. Търсим разбирателство, много жестове бяха направени от наша страна, подчерта той. А ако не се получи, ГЕРБ-СДС ще пробва правителство на малцинството.

Най-вероятно президентът ще ни връчи мандата другата седмица, каза Христов.

Въпрос за 1 милион е дали ще има кабинет. Нещата вървяха сравнително добре, още повече, че се стигна до сформиране на групи по секторни политики. Установихме, че разликите по това, което предлагаме, са незначителни. Само че изваждането на преден план от ПП-ДБ на ярки политически фигури като евентуални министри разбуни духовете. Четиримата депутати от СДС няма да подкрепим такова правителство, заявихме го днес на срещата. Борисов направи крачка встрани, за да има кабинет – ние го виждаме на паритетна основа, независимо че сме първа сила, продължи лидерът на СДС.

Учудвам се на търпението и толерантността на г-н Борисов, защото колегите ни от ПП-ДБ казват, че не го харесват и не харесват ГЕРБ, подчерта той.

Имаме много работа, която парламентът да свърши. За последната близо една година не сме работили заради прекъсвания, анализира Христов.

Грешка беше разделянето на СДС. Коалицията ни с ГЕРБ бе инициирана от ЕНП. Целта беше десните да се обединят, нямаше проблем към нас да дойдат и колегите от ДСБ, каза още Христов.