Румен Радев за откровенията на ПП: Алабализмите не са мой прийом

0
127
Румен Радев КАДЪР: БНТ

Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, заяви той по повод мераците на Петков и Василев

Първо всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да не кажа погроми, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС – в лицето на министър-председателя, а не на президента. Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори. Това заяви Румен Радев пред медии във връзка с изтеклия запис от сбирката на ПП.

По думите на Радев службите са сериозно реформирани и правят максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат.

„Миналата година ръководството на ДАНС отиде в САЩ по тяхна покана и получи наградата „Джордж Тенет“, която се дава само веднъж в годината само на една служба от целия свят. Наградата на ДАНС е дадена за „изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ, за образцовото взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния“.

„И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости“, каза още Радев.

За фразата от записа, че ПП са имали между 7-10% гласоподаватели, но са направили „ала-бала през президента“, Радев каза:

„Алабализмите не са мой прийом. Очевидно са прийом на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят своите думи какво са имали предвид. Както следва да обяснят и много други неща.“

В 17 часа днес държавният глава ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарно-представена сила „Продължаваме промяната – Демократична България“.

За убийството на Къро Радев каза, че се работи с тясно взаимодействие с РЮА за установяване на фактите и обстоятелствата и трябва да се използват всички възможности на партньорски служби, за да се стигне до извършителите и поръчителите на това убийство. Мотивите н е са ясни засега.

Президентът Румен Радев прие почетния строй на учебния полигон „Ново село“. Той участва в ден за представяне на способностите на участниците в тактическо учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23″ заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.