Съдебната реформа е приоритет на ГЕРБ до разпускането на парламента

0
126
Десислава Атанасова

От групата на ГЕРБ-СДС държат законопроектът за главния прокурор също да бъде разгледан в зала

Съдебната реформа и законите за Плана за възстановяване и устойчивост са приоритетите на ГЕРБ-СДС до края на 48-ия парламент. Това обясни шефката на групата Десислава Атанасова в кулоарите на парламента.

Прогнозите ѝ са, че парламентът ще работи последно другата седмица. Дотогава от ГЕРБ-СДС са си поставили като приоритет част от законите, нужни за съдебна реформа – борба с корупцията и защита на гражданите, подаващи сигнали, както и законите, необходими за ПВУ.

„Това мисля, че са най-важните и за цялото общество, и за Народното събрание теми. Въпросите и и законопроектите за еврозоната също се движат и там има срокове, които текат между първо и второ четене, но аз смятам, че до края на другата седмица ще успеем в максимален обем да свършим достатъчно работа, така че да гарантираме първо, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени, и второ, че е ясна посоката по отношение на правосъдната реформа и корупцията, и трето, че пътят на България към еврозоната не подлежи на коментар“, каза Атанасова.

Тя обяви и че от групата на ГЕРБ-СДС държат законопроектът за главния прокурор също да бъде разгледан в зала.

Тя оцени и бързата работа на комисиите към НС.

„Според мен традицията, практиката, трайно е отстоявала, че не повече от седмица след връщането на последния мандат, следва президентът да издаде указ и Народното събрание да бъде разпуснато“, коментира Атанасова.

Тя засегна и темата за пребития българин в Северна Македония.

„Въпреки че НС отвори на практика пътя на Северна Македония към европейско членство, депутатите от партията на Бойко Борисов държат РСМ да следва всички критерии, заложени в проекта на решение, а именно човешките права“, каза тя и допълни:

„Ние ще държим да получим отговори след всеобхватно и пълно разследване в Северна Македония. Всичко останало, политически изказвания и то от най-високата трибуна, считам за неуместни, и смятам, че биха влошили допълнително и без това сложните отношения“./24 часа