Съдиите в Стара Загора не искат да гледат делото за насилието над Дебора

0
91
Георги Георгиев на влизане в съда Кадър: Нова тв

Досега 11 магистрати са си направили отвод

Масово районните съдии в Стара Загора си правят отвод и не искат да се занимават с делото „Дебора“. То се оказа прекалено горещ картоф за местните магистрати и едва ли ще се гледа от Районния съд в града, макар че обвинителният акт срещу Георги Георгиев да беше внесен там на 15 декември. Досега отвод са си направили 11 магистрати, в това число и председателката на съда Блага Бозова. Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Обикновено се избира близък съд от същото ниво (в случая – районен), за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса, пише вестник „Сега“.

От публично достъпните данни става ясно, че всички те се позовават на текста от НПК, който казва, че „не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“.

Делото „Дебора“ вече се „джурка“ сред гражданските съдии и те също се отвеждат. Последният отвод е от 28 декември. Вчера делото е разпределено на съдия Неделина Минчева. Тогава жребият е теглен между общо петима магистрати. Така че предстои да видим дали и съдия Минчева ще намери повод да се отведе. Районните съдии в Стара Загора според сайта на съда са 20 – 9 наказателни и 11 граждански.

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше „взривено“ от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите.

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев – че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Съдиите, които до момента са приели, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото, са Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева.