Софийски градски съд обвини Цацаров в лъжа

Това е рунд пореден от битката във ВСС

0
126
цацаров
Сотир Цацаров

Съдиите на свой ред сезират ВСС заради тиражирането на невярна информация

Софийският градски съд (СГС) обвини във вторник главния прокурор Сотир Цацаров в изнасяне на невярна информация за неговата работа пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и обществото. Повод за скандала в съдебната система стана съобщение на прокуратурата отпреди ден. В него се казваше, че главният прокурор е сезирал съдийската колегия във ВСС за 40 забавени дела в градския съд, които се водят вече над две години. По четири дела имало забавени мотиви с над 8 години, твърдеше прокуратурата.

СГС категорично отхвърля тези данни и на свой ред сезира ВСС за тиражирането на невярна информация от Сотир Цацаров. Съдът настоява членовете на ВСС да вземат отношение за опита за “изкуствено“ провокиране на скандали между съда и прокуратурата. СГС прилага данни за четирите дела, по които мотивите би трябвало да са забавени с години, ако се вярва на писмото на Цацаров.

Две от делата са от 2008-ма и 2009-та година и са били при съдия Мими Петрова. И по двете тя е постановила присъди бързо, но междувременно е уволнена от ВСС преди да си напише мотивите. Едно дело се прекратява през 2014 година заради смърт на подсъдимия, а по другото присъдата е отменена от Софийския апелативен съд. Това дело се връща в градския съд в края на 2014 година и се гледа вече две години, а не осем. По него няма присъда, няма как да има и забавени мотиви.

Истинско недоумение предизвикват другите две цитирани дела. Едното е от 2008 година и е разгледано от съдия Вера Чочкова. Тя е постановила присъда и е излязла с мотиви още същата година. Четвъртото дело от 2008 г. също е с постановена присъда и мотиви още същата година. Името на съдията не се споменава.

Софийският градски съд твърди, че данните, изнесени от главния прокурор, “нямат нищо общо с фактите“. На места в писмото си до ВСС той е посочвал вместо номера на наказателни дела – номера на прокурорските преписки.

“Подобна грешка е недопустимо да бъде направена от Главния прокурор на Република България, което води до съмнението, че или по някаква причина писмото до ВСС е трябвало да бъде изпратено спешно и не е останало време информацията в него да бъде проверена, или целта му е за пореден път, по най-елементарен начин, с абсолютно неверни факти да бъде дискредитиран най-големият окръжен съд в страната и съдиите, които правораздават в него“, се казва в съобщението на съда.

СГС съветва главния прокурор да избягва в бъдеще подобни недоразумение като се обръща по официален ред към съда за получаване на точна и коректна информация. Преди ден от прокуратурата съобщиха, че информацията за забавените дела е предоставена от шефовете на столичните прокуратури.

Съдът казва, че единствената вярна информация в писмото на главния прокурор е, че има висящи дела от 2008 година, но не и ненаписани мотиви. Сред висящите дела е това за източване на Държавния резерв, по което има 9 подсъдими, над 200 тома материали и са разпитани 280 свидетели – почти всички по искане на прокуратурата. Изготвени са над 20 експертизи – отново по настояване на прокуратурата. От съда казват, че всички отлагания на съдебните заседания са били по искане на прокуратурата.

Друго цитирано дело в справката на Цацаров е това срещу Вальо Топлото, по което има 731 тома доказателства. Има и дело за „Софийски имоти“, което е с 13 подсъдими. То също се е паднало на съдия Мими Петрова и след уволнението й е започнало отначало.“Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на прокуратурата да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата прокуратура“, се казва в писмото на Софийския градски съд.

Шеф на Софийския градски съд е Калоян Топалов. Той бе избран в началото на миналата година след напускането на Владимира Янева покрай скандала „Червей“. Топалов предприе реформа на всички нива в Софийския градски и е спряган за близък до шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов. От момента на еманципирането на Панов от мнозинството във ВСС започнаха и множеството проверки на Топалов. Той дори бе проверяван от прокуратурата за склоняване към самоубийство на командирован в СГС съдия.

Проверката, която прокуратурата е направила за забавени дела в софийски съдилища, е манипулативна и създава усещане за война между институциите, се казва писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до Висшия съдебен съвет. В него се настоява за вземане на отношение по скандала и се призовава ВСС да заяви ясно, че прокуратурата незаконно си е позволила да се намесва в делата на съдилищата.

„Прокуратурата е страна в съдебната фаза на наказателния процес и не може, поне не и в една правова държава, да извършва „проверки“ на съда. Начинът, по който се огласява въпросната проверка, води до извод, че с нея се преследват цели, различни от ускоряването на конкретни производства“, се казва в позицията на ССБ.

Организацията коментира, че не е ясно защо точно столичните съдилища са станали обект на прокурорската проверка. ССБ допълва, че досега съдилищата не са си позволявали да проверяват прокуратурата за забавените досъдебни производства.

“Използването на такъв подход, освен че е несъобразено с възложената на органите на съдебната власт компетентност, уврежда и подкопава държавността, доколкото създава усещане за „война между институции“. Съдът няма как да участва в подобен деструктивизъм, защото е чуждо на природата му“, коментират от съдийския съюз.