Съветник на президента: Румен Радев няма да подпише указ за отстраняването на Гешев, докато не се произнесе КС

0
333
Александър Маринов Кадър: бТВ

Направят ли му импийчмънт, на другата сутрин си прави партия, твърди Александър Маринов

Румен Радев няма да подпише указ за свалянето на Гешев, докато не се произнесе Конституционният съд. И направят ли му импийчмънт, на другата сутрин си прави партия. Това коментира в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Александър Маринов, политолог и анализатор и доскорошен съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

Много отдавна са опитите да бъде завладяна съдебната система от политически и икономически кръгове и това води до логични проблеми. Би трябвало да се изчака как ще се произнесе Конституционният съд за двете искания на главния прокурор. Ако се окаже, че КС се произнесе и каже, че са допустими и се приеме, че промените не съответстват на конституцията, тогава може отново да обвинят президента, че е нарушил конституцията, каза още Маринов.

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев в Конституционния съд, никакви действия не могат да бъдат предприемани по него.

„Създава се впечатление, че това бързане има някакви други мотиви, а не възстановяване на нормалната работа на съдебната власт“, поясни Маринов.

Той коментира и фразата „политически боклук“, която според него е неуместна, независимо дали е казана в състояние на афект или не.

„Но ако за такива фрази се прекратяваха мандати, половината Народно събрание трябваше да бъде навън. Много български политици не трябваше да бъдат допускани да припарят до властта. Трябва да се прецени дали това е единственото и толкова тежко провинение, но това е в правото на ВСС“, каза Александър Маринов.