Слави Трифонов за ареста на Борисов: Това бе тежко погазване на върховенството на закона от страна на Кирил Петков

0
385
Слави Трифонов

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира констатациите от вчерашния доклад на Държавния департамент на САЩ

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира констатациите от вчерашния доклад на Държавния департамент на САЩ.

„Вчера Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за състоянието на човешките права по света през 2022 г. Конкретно за България докладът много ясно критикува сериозната корупция на ниво държавна администрация и правителство. Критикува политическото и икономическо влияние върху медиите. Критикува и „произволните арести” у нас през 2022 г., като забележете – Държавният департамент дава пример с незаконните арести на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. И сега се питам – трябва ли чужда държава и чуждо правителство да ни посочват грешките на самозабравили се политици, които газят върховенството на правото?“, пише във Фейсбук профила си Трифонов.

Според него „Бойко Борисов си е за разследване отвсякъде. Това е със сигурност“.

„Но не може действащ министър-председател, който и да е той, да нарежда арест, на когото и да е било. Не може действащ министър-председател да се хвали: „Аз арестувах Бойко Борисов”. Това, което се случи преди една година, беше тежко погазване на върховенството на закона и на правото от страна на тогавашния министър-председател, от което не спечели нито закона, нито правото. Спечели Бойко Борисов. „Така не може” – казах го нееднократно, но никой не обърна съществено внимание. Вчера същото го каза и Държавният департамент на Щатите. И сега к’во – пак ли ще се правим на разсеяни?“, пита той.

Другото му подозрение е, че „разсеяността е неизбежна, щото в доклада ясно е посочено политическото и икономическо влияние върху медиите“.

Трифонов споделя и видео от Стара Загора от събота, където е коментирал същото и преди излизане на доклада.