След 18-часово заседание парламентът реши: бюлетината се връща, ще се брои на ръка заедно с разписките

0
29
Снимка: архив

Флашките в машините ще останат и ще записват вота, но няма да показват обобщените резултати нито на екран, нито на принтиран протокол

18 часа продължи заседанието на Народното събрание, в което депутатите гласуваха на второ четене промените в Изборния кодекс. То започна в девет сутринта в четвъртък и завърши около 3 часа сутринта в петък, пише „24 часа“.

Хартиената бюлетина отново се връща. Тя обаче ще се брои на ръка, а не с оптични сканиращи машини, както предлагаха от ДПС. На ръка ще се броят и разписките от машините за гласуване. Това решиха окончателно депутатите.

Флашките в машините ще останат и ще записват вота, но няма да показват обобщените резултати нито на екран, нито на принтиран протокол, както беше досега. До тях може да се стигне само ако се оспори вотът в дадена секция.

Район „Чужбина“ остава и няма да се елиминира, въпреки че нямаше предложения от парламентарните групи за това как може той да започне да функционира.

40 остават нужните заявления за отваряне на секция зад граница. Решението те да бъдат увеличени на 100, прието от правната комисия, не мина в залата вчера.

Съставът на ЦИК остава непроменен – 15 души, въпреки предложението да се увеличи на 25. Отпадна и предложението членовете на комисията да се сменят при всеки нов мандат на парламента и броят им да е пропорционален на парламентарното разпределение, както предложиха от „Възраждане“.

Депутатите не приеха да се разделят с възможността си да се кандидатират от два вместо от един избирателен район. Не се съгласиха и на промени в преференциалния вот. Така гласовете без отбелязан личен глас ще продължат да влизат в личната сметка на водача на листата.

Досега депутатите са гласували малко над половината от промените в кодекса.