След час и половина дебат ВСС реши да обсъжда на извънредно заседание сигнала на Сарафов срещу Гешев

0
82
Снимка: архив

Кадровиците се чудят в каква процедура са

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще се събере на извънредно заседание, за да обсъжда сигнала на директора на националното следствие Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев.

Кога ще бъде свикано, ще реши правосъдният министър Крум Зарков, който е председателстващ кадровия орган, но без право на глас. Това се реши след час и половина дебат по въпроса в каква процедура се обсъжда сигналът, съобщава „24 часа“.

Той беше включен като извънредна точка в дневния ред на днешното заседание. Всички се съгласиха, че би било неадекватно да не обсъждат темата.

Сигналът на Сарафов до ВСС е малко по-различен от този, който е до Софийската градска прокуратура. В него се казва само, че на 15 май главният прокурор е пуснал в кабинета си запис на разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, който бил направен предишния ден. Пред заместниците си бил казал, че има 150 записа на разговори с магистрати и политици.

В началото на дебата сигналът беше прочетен от Атанаска Дишева от Съдийската колегия, която поиска включването му в дневния ред. Гешев няколко пъти постави въпроса в каква процедура са.

И така дебатът започна в 10,30 часа. Т. нар. правителство на съдебната власт не изневери на себе си. Час и половина обсъжда в каква процедура се намират. Кадровиците си изясняваха, че не се намират в дисциплинарно производство срещу Гешев. Също така и не са в производство за искане за предсрочно прекратяване на мандата му, защото такова може да иска правосъдният министър, по силата на решение на Конституционния съд, или трима от Прокурорската колегия.

Такава процедура вече пък е в ход, след като шестима нейни членове поискаха миналия петък освобождаването на Иван Гешев. Тя е задвижена вече, кадровиците си припомняха и това.

Вероника Имова поиска сигналът да бъде приет само за сведение. Цветинка Пашкунова предложи да бъде изпратен на правосъдния министър, за да може той да ги сезира. Крум Зарков съобщи, че го има.

Атанаска Дишева предложи да има извънредно заседание на ВСС, на което да бъде обсъдено писмото на Сарафов. Шефката на ВКС Галина Захарова подкрепи нейното предложение.

Гешев обясни няколко пъти, че е готов да каже всичко по темата, но стига да знае в каква процедура се намира.

Целият този дебат беше подплатен с обилно цитиране на параграфи и алинеи.

Кадровиците декларираха, че обществото трябва да знае, но те „все пак са юристи“. След час и половина изказвания за процедурата, всяко от които минумум по 6-7 минути, правосъдният министър обобщи, че „пак са до началото“. И предположи, че все ще се намери процедура, по която да се проведе дебатът.

Без да гласуват, кадровиците приеха предложението да се проведе извънредно заседание. Предстои да бъде насрочено.