Столичната община ще обяви конкурс за бъдещето на пространството около Паметника на Съветската армия

0
64
Паметникът на Съветската армия

Търсят място, където да се съхранява статуята

Столичният общински съвет реши главният архитект на София да проведе конкурс за бъдещето на пространството около Паметника на Съветската армия. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, след като правителството промени статута на монумента, с което Столичната община вече ще има право да се разпорежда с паметника и терена около него, пише БНР.

„Преди месеци Столичният общински съвет вече напълно аргументирано и подготвено документално взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия. Изпратих това решение към областния управител. Сега виждам усилията на настоящия областен управител да се придвижи и се надявам, че ще успеем да изпълним решението“, добави Фандъкова.

Областната администрация на София е изпратила две писма до Столичната община и до Националната галерия, за да бъде открито място за съхраняване на орнаментите и самия паметник на Съветската армия. Сега се чака до месец да излезе Акт за държавна собственост и отделно да се реши къде ще бъдат съхранени монументът и всичките негови части.