Тома Биков: Третият мандат трябва да бъде използван максимално добре, за да решим политическата криза

0
37
Тома Биков Снимка: архив

Надяваме се, че през настоящата сесия ще сложим началото на края на политическите иновации, каза Биков

Третият мандат е кризисен, той е нестандартен и също трябва да бъде използван максимално добре, за да решим политическата криза. Това каза Тома Биков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по повод началото на новата парламентарна сесия. Биков посочи, че третият мандат трябва да бъде конструиран разумно според реалностите, а не според мечтите и надеждите.

В декларацията Биков изтъкна, че през изминалата сесия на парламента е била пропусната сериозна възможност политическата криза да намери своето решение с отхвърлянето на предложението за правителство с първия мандат, начело с проф. Габровски. Той добави, че първият мандат не само има най-голям шанс за осъществяване, но би придал най-силна легитимност на едно управление.

ПГ на ГЕРБ-СДС беше готова на компромиси и тя направи тези компромиси като предложи неполитическо правителство, което да удовлетвори исканията на максимално широк кръг политически сили. Направихме го с ясното съзнание, че в този парламент има мнозинство и тази наша теза се доказа по време на приемането на бюджета или по-скоро удължаването на бюджета, когато текстовете минаха с гласовете на „Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС, това е атестатът за мнозинство, посочи Биков, след което добави, че този закон е бил приет по начин, който да даде възможност за стабилизиране на публичните финанси, които са били дестабилизирани от последното редовно правителство, отишло си заради провал във финансовата и икономическата политика.

Надяваме се, че през настоящата сесия ще сложим началото на края на политическите иновации, каза Биков. По думите му политическите иновации са в основата на тежката нестабилност, в която се намира българското общество. Иновациите от типа на възвръщане на политическо насилие, политическо преследване на опонента, искане за унищожаване на политическия опонент трябва да приключат, добави той.

Относно внесения от „Продължаваме Промяната“ проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание, Биков посочи, че държава не може да се управлява с декларация. Една държава се управлява от правителство, министри, структура на Министерския съвет и хора, които могат да носят отговорност, каза Тома Биков. Той настоя ПП да покажат своя потенциал и да предложат в пленарната зала структура и състав на Министерския съвет. Очакваме вие да покажете вашия потенциал и очакваме да го направите още следващата седмица, заяви Биков, след което добави, че всичко останало ще бъде мимикрия и отиграване на ситуацията, при това не чак толкова сръчно.(БТА)