Тома Биков за избора на Атанасова: Няма да позволим да се лустрират хора от ГЕРБ

0
96
Тома Биков Снимка: архив

Депутатът отбеляза, че не е чул никакви смущаващи обвинения срещу нея за каквото и да било

„Няма да позволим да се лустрират хора от ГЕРБ само защото са от партията“, заяви от депутатът Тома Биков по повод критики срещу избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия. Преди него на трибуната излезе Искра Михайлова от „Възраждане“. Тя изчете деклация, с която разкритикува избора на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Борислав Белазелков от ПП-ДБ.

„ГЕРБ отново пуска своите пипала в ключови държавни органи. Нарушихте правилата, като новите съдии в КС ще имат пълен мандат от 9 години. Нарушавате закона и правите каквото си искате“, заяви Михайлова.

„Присъствах на изслушването на кандидатите. Там нямаше никакви забележки към представянето на г-жа Атанасова въпреки, че няколко дни преди това и няколко дни след това, се изговориха внушения, че тя е зависима от партията, която я издигна“, каза Биков.

Депутатът отбеляза, че не е чул никакви смущаващи обвинения за каквото и да било. И пожела на залата да имат нейния дълъг парламентарен живот от 14-15 години.

„Единственото обвинение е, че някой е член на ГЕРБ, въобще не е съществено“, отсече той. Биков подчерта, че Атанасова и Белазелков са представители на парламентарната квота.

„Тук се говори за непрозрачност, а кога видяхте дебат и прозрачност при прокурорската и съдийската квота. От квотата на президента бяха обявени с прессъобщение. Не с номинация и обсъждане. Нямаме против натиска върху нашия кандидат, защото тя се справи отлично“, заяви Тома Биков и подчерта опитът на Атанасова и нейната биография.

„Ако тя не се справя, ние ще носим също отговорността. Това е парламентарен избор, защото в НС има само партии“, разясни народният представител. „Колкото до това кой какво харесва или не, ясно че всички сме с различни убеждения, но двамата съдии бяха избрани с мнозинство. Имало ли е договорка? Колеги, естествено, имало е компромиси и разговори. Това е част от парламентаризма. Трябва да се научим да уважаваме НС и да не позволяваме на други институции да ни се бъркат, както ние не го правим“, посочи Биков.