Украинската армия се изтегли напълно от източния град Авдеевка

0
74
Снимка: Realniistorii

Това е най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято

Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка, където положението значително се влоши през последните дни, съобщи украинският генерал Олександър Тарнавски, който командва силите в тази зона, предаде Франс прес.

„Съгласно получената заповед се изтеглихме от Авдеевка на предварително подготвени позиции“, написа той в „Телеграм“.

„В ситуацията, в която врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници и с 10 пъти повече снаряди… това е единственото правилно решение“, допълни Тарнавски.

Това е най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято, отбелязва АФП. Отстъплението е и първото ключово решение на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Олександър Сирски, назначен на поста на 8 февруари, предава БТА.

„Реших да изтегля частите ни от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни позиции“, написа Сирски малко след съобщението на Тарнавски. „Нашите войници изпълниха воинския си дълг с достойнство. Направиха всичко по силите си да унищожат най-добрите руски части и нанесоха значителни щети на врага“, допълни той.

Авдеевка, в която живееха около 34 000 души преди руската инвазия през февруари 2022 г., падна в ръцете на проруските сепаратисти през юли 2014 г., преди да бъде върната под украински контрол. Тя се намира в Донецка област, чийто областен център е в ръцете на сепаратистите от 10 години.