„Възраждане“ и „Величие“ се сритаха след избора на председател на Комисията за правилника на НС

0
132
Цончо Ганев /в средата/ Снимка: архив

Да кажа на най-видния подполковник, че той седна току-що ритуално в скука на Пеевски и го обслужи, заяви Цончо Ганев. Николай Марков: „Възраждане“ са некомпетентни, те самите не си застават зад кандидата

Депутатите избраха Анна Александрова за председател на Временната комисия за изработване на нов Правилник на Народното събрание. Тя получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Величие“ и на 3-ма депутати от ПП-ДБ.

Неин конкурент за поста беше Цвета Рангелова от „Възраждане“, която получи 57 гласа за, 56 против, а 111 се въздържаха. Това предизвика размяна на остри реплики. Цончо Ганев от „Възраждане“ отправи обвинение към най-малката парламентарна група.

„Благодарение на техни величества избрахте заедно с ДПС и с ГЕРБ председател на комисия. Да кажа на най-видния подполковник, че той седна току-що ритуално в скука на Пеевски. И го обслужи“, заяви Ганев.

„Позволявате си да обиждате и да правите внушения, които са абсолютно недопустими. Първо, г-н Ганев, никой не ви е назначил за морален коректив на парламента. Второ – нямате право да обиждате не само народни представители, но и всички тези хора, които са гласували за тях“, отговори му Виктория Василева от „Величие“.

Веднага след гласуването, след по-малко от час работа, председателят на парламента Рая Назарян закри заседанието.

Николай Марков коментира скандала в кулоарите на парламента. По думите му са гласували за временната комисия за правилника на НС – едното предложение е на „Възраждане“, а другото на ГЕРБ. „Възраждане“ гласува против собствения си кандидат. Не разбирам тази истерия на „Възраждане“, факт е, че някои от техните депутати гласуваха против собствените си кандидати“.

Малко по-късно във фейсбук Марков определи ситуацията като „натиск“ от страна на „Възраждане“ „Величие“ да подкрепят техния кандидат за председател на временната комисия.

„Кандидатите на „Възраждане“ са некомпетентни хора. Няма логика ние да ги подкрепим, при положение че те самите не си застават зад кандидата“, пише Марков.