Заподозреният за убийството на момичето в Северна Македония заловен в Турция

0
49
Издирваният българофоб Палевски-Палчо.

Той е задържан снощи в северозападния град Баликесир, където е пристигнал от Сърбия и е минал през България

Лидерът на проруската и антибългарска партия в Северна Македония Люпчо Палевски, който е заподозрян в двойно убийство, включително на 14-годишно момиче, е бил арестуван в Турция, съобщиха турските власти, цитирани от БГНЕС. Той е задържан снощи в северозападния град Баликесир, където е пристигнал от Сърбия и е минал през България, съобщиха от полицията. Той е арестуван, докато се разхождал по една от централните улици на града.

Случаят шокира РСМ. В неделя бяха открити телата на момиче от столицата Скопие, изчезнало миналата седмица, и на 74-годишен мъж от град Велес, изчезнал няколко дни преди нея. Палевски е предполагаемият извършител на убийствата.

„Колегите от Турция ме информираха, че на тяхна територия е арестуван създателят, планиращият, главният координатор и прекият изпълнител на престъпленията“, заяви снощи министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. Той благодари на Турция, България, Сърбия и Хърватия за помощта при задържането на престъпника. Спасовски призова за закриването на партията на Люпчо Палевски.

По данни на полицията в двете престъпления са участвали четирима души, включително бащата на момичето. Спасовски заяви пред репортери, че един от арестуваните заподозрени, „в съгласие и със знанието на член на семейството, е организирал извършването на престъплението, за да изнуди майка си за пари“.

Палевски е известна обществена личност и лидер на малка проруска и антибългарска партия. Преди години той бе и лидер на градския комитет на управляващия в момента Социалдемократически съюз. След тежкото престъпление в РСМ се появиха публикации, в които се твърди, че Палевски е продукт на спецслужбите и е имал полицейски чадър в продължение на десетилетия.