Запрянов: Не се обмисля връщането на наборната служба

0
31
Атанас Запрянов

Той участва в срещата на военните министри на НАТО

От Брюксел, където участва в срещата на военните министри от НАТО служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че се обмисля връщане на задължителна военна подготовка за гражданите, но не и наборна военна служба.

Според него в някои страни има военна подготовка за някои категории държавни служители като полицаи, пожарникари или охраната в съдебната система. Запрянов коментира, че това е решение, което трябва да бъде взето от Народното събрание.

“Напълно съм съгласен с господин президента и разбирам неговото притеснение като върховен главнокомандващ, че българските въоръжени сили са много под щата окомплектовани. Ние наистина изследваме различни варианти. Това е крайна мярка да върнем задължителната подготовка на българските граждани, но ако наистина след като Народното събрание увеличи драстично заплатите от първи януари догодина и няма интерес. Сега имаме около 350 вакантни места, обявени за сухопътните войски, за гвардията – над 100. Ще видим как ще мине този подбор. Ако не се увеличи интересът на младите хора към въоръжените ни сили, ние наистина трябва да мислим за други форми, нещо, което и други страни въведоха”, заяви Атанас Запрянов – служебен министър на отбраната.