Застреляният Мартин Божанов е племенник на скандалния нотариус Слави Крашевски, откраднал делото на чичо си от Върховния съд

0
119418
Слави Крашевски Снимка: 24 часа

Това стана на 20 юли 2005 г.

Застреляният в сряда вечерта пред къщата си в затворен комплекс в „Горна Баня“ Мартин Божанов – Нотариуса е племенник на скандално известния нотариус със спрени права и влязла в сила осъдителна присъда за измама Слави Крашевски, съобщава в. „Уикенд“.

Нотариусът Слави Крашевски се прочу преди повече от 20 години със серия от фиктивни незаконни сделки за продажби на имоти и автомобили и е единствения нотариус в България, който е заличен завинаги от регистрите на Нотариалната камара.

Срещу Слави Крашевски се водеха рекордните 61 наказателни производства за измами, като първото дело срещу него беше внесено в съда през 2002 г.

„Даже когато беше под домашен арест, той правеше нотариални заверки в кантората си, която е на домашния му адрес. Крашевски е арестуван 10 пъти за 72 часа и веднъж за 2 месеца“, спомня си обвинителят от Софийската районна прокуратура Иван Петров.

Въпреки че срещу него се водеха цели 25 дела, Слави Крашевски се сдоби само с една-единствена осъдителна присъда, постановена му през 2006 г. Тогава нотариусът топизмамник беше осъден само на 2 години затвор условно за документно престъпление, свързано със съставяне на неверен договор за продажба на микробус през 2000 г.

Въпросното съдебно дело беше откраднато на 20 юли 2005 г. от канцелария на Върховния касационен съд (ВКС), като впоследствие проведеното разследване установява, че автор на кражбата е Мартин Божанов, племенник на Слави Крашевски.

„Един от обвиняемите отишъл с неустановено лице във ВКС и поискал делото да го чете. Папката била дадена, посетителите извадили от нея материалите, сложили вместо тях вестници, и излезли. Служителка на ВКС я предала на органите на досъдебното разследване. Снети били дактилоскопични следи. Образувано беше дело. Потенциални обвиняеми бяха чичо и племенник. Отпечатъците доказваха участието им в деянието. Едно от лицата беше разпознато от служителки във ВКС. Имаше и признания на обвиняем. Въпреки това Софийският районен съд постанови оправдателна присъда. Тя беше протестирана и делото отиде в Софийския градски съд“, разказва обвинителят от Софийската районна прокуратура Иван Петров.