Зеленски пред американския конгрес: Животът ми няма смисъл, ако не предотвратя смъртта на украинските деца

0
46
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна бе посрещнат с овации и ставане на крака от конгресмените

Украинският президент Володимир Зеленски изнесе реч пред Конгреса на САЩ. Преди да започне своето слово, той бе посрещнат с овации на крака от конгресмените.

Нанси Пелоси представи Зеленски, като заяви, че тя и нейните колеги, членове на Конгреса, изпитват „голямо уважение и възхищение и признателност за вашето смело лидерство“.

„Слава на Украйна“, провъзгласи тя няколко пъти на украински.

Президентът Зеленски благодари и поздрави конгресмените от столицата Киев, заявявайки, че това е град, подложен на ежедневни ракетни и въздушни удари, но „не се отказва“.

„Ние дори не сме си и помисляли за това и за секунда“, каза той. По думите му страната е в най-тежката война след Втората световна война и се съпротивлява на руската агресия от осем години. Русия не просто нападна моята страна. Тя премина в брутална офанзива срещу нашите ценности“, каза Зеленски.

Той се върна към Втората световна война и 11 септември 2001 г., „когато невинни хора бяха нападнати.“

„Русия превърна украинското небе в източник на смърт за хиляди“, заяви той пред Конгреса.

Зеленски бе категоричен, че Украйна иска отговор на този „терор“ от руските въздушни атаки и иска да бъде наложена забранена за полети зона.

„Твърде много ли искам“, попита той и каза, че ако е така, той иска отбранителната система, която му е необходима срещу въздушни атаки, както и самолети за защита на свободата на Украйна.

Членовете на НАТО досега отказаха да наложат зона, забранена за полети над Украйна, с аргумента, че това би довело до ескалация с Русия.

Президентът на Украйна каза, че страната му е благодарна за подкрепата на САЩ във войната досега. Той отбеляза „личния принос“ на американския президент Джо Байдън в предоставянето на помощ и съдействие.

Но той призовава Конгреса да направи повече и да наложи повече санкции, „докато руската военна машина спре“. Зеленски предлага санкциониране на всички политици в Руската федерация.

„Всички американски компании трябва незабавно да напуснат руския пазар, защото той е залят с нашата кръв“, добави Зеленски, призовавайки законодателите да наложат натиск върху фирмите, които остават.

Продължавайки призива си за санкции, Зеленски призовава членовете на Конгреса да оказват натиск върху бизнеса в техния район да се изтеглят от Русия. „Мирът е по-важен от доходите“, заявява той.

Президентът Зеленски завърши обръщението си с пряка молба към президента Байдън: „Мирът във вашата страна вече не зависи само от вас и вашия народ. Зависи от тези до теб, от тези, които са силни. Силният не означава голям. Силният е смел и готов да се бори за живота на своите граждани и граждани на света.“

Зеленски каза, че неговият народ „се бори за ценностите на Европа и света“, както и за своите собствени.

Ставайки емоционален, 45-годишният мъж заяви, че не вижда „смисъл в живота си“, ако не може да предотврати смъртта на украинските деца и това е най-голямата му грижа като лидер на страната.

„Президент Байдън, вие сте лидер на вашата нация. Надявам се, че ще бъдете лидер на света. Да бъдеш лидер на света означава да си лидер на мира“, каза Зеленски.

Речта идва, след като американските законодатели одобриха милиарди помощ за Украйна и Белият дом обещава нова военна помощ.

Зеленски пусна и вълнуващо видео, което показа кадри от мирновременна Украйна сравнена с кадри от последните три седмици.

На фона на мелодията от цигулка бе изписан текстът: „Това е убийство“.