Агенти на ДАНС нахлуха в ДАИ – Пловдив

0
15
данс
Иззети са много документи и компютри.

Разследват корупция, разпитват хора от ръководството

ДАНС провежда операция в Държавна агенция „Автомобилна администрация“ в Пловдив, съобщи TrafficNews. Акцията е планирана, а в продължение на няколко месеца служители от ръководството са били под наблюдение по сигнали за корупция. Днес сутринта агентите на ДАНС са влезли в ДАИ и са иззели голямо количество документация и няколко компютъра. За разпит са отведени хора от ръководството на пловдивската структура.

Началникът на ДАИ – Пловдив Иван Въчков е в болнични от три месеца, а временно изпълняващ длъжността е Анна Генова. Тя не отговаря на мобилния си телефон към този момент.

Преди половин година Окръжна прокуратура и Икономическа полиция проведоха мащабна акция в Пловдив.  На 27 март 2019 бяха блокирани таксиметровите стоянки в Пловдив и офисите на четири от най-големите превозвачи в града. Бяха обискирани „Рин Транс“, „Легия Груп“, „Бали Груп“ и „Макс -76“. За 24 часа бяха арестувани и свързаните с тях – Стефан Балимезов и Емил Кондов – Доктора. Няколко дни по-късно последва и проверка в офисите на „Хачо груп” и собственикът й Мариян Киров.

Разследване на TrafficNews.bg установи, че петте фирми , които държат около 70% от такситата в града,  са собственост на лица с криминални досиета. Окръжният прокурор Румен Попов официално потвърди, че по данни на ДАИ 1000 от 1500 таксита в града се водят на скитници, затворници и хора, които дори не знаят, че имат бизнес.

Причината таксиметровите услуги да се водят на хора бушони е укриване на данъци. По закон всички касови апарати, които са в такситата, се водят на превозвача, който в повечето случаи е и данъчно задължено лице. Така таксиметровите шофьори работят на пръв поглед законно – имат си общинско разрешително, патент, издават касова бележка. С малката подробност, че оборотът от апарата не се отчита никъде. И ако по някаква случайност НАП засече някой в нарушение и направи ревизия, държавата ще пие една студена вода.

Публична тайна е, че след като е натрупала определен оборот, фирмата се прехвърля на клошар или болен човек,  а колите, които се водят на нея, се прехвърлят на новоучредено дружество. То работи в рамките на 1 г. максимум, а след това  се регистрира нова фирма.

Факт е, че няколко от офисите на таксиметровите компании се намират в сградата на ДАИ. Доколко нарушенията се извършват със съдействието на служителите от държавната агенция, ще стане ясно по време на разследването.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here