Агенти на ДАНС нахлуха в ДАИ – Пловдив

0
23
данс

Разследват корупция, разпитват хора от ръководството

ДАНС провежда операция в Държавна агенция „Автомобилна администрация“ в Пловдив, съобщи TrafficNews. Акцията е планирана, а в продължение на няколко месеца служители от ръководството са били под наблюдение по сигнали за корупция. Днес сутринта агентите на ДАНС са влезли в ДАИ и са иззели голямо количество документация и няколко компютъра. За разпит са отведени хора от ръководството на пловдивската структура.

Началникът на ДАИ – Пловдив Иван Въчков е в болнични от три месеца, а временно изпълняващ длъжността е Анна Генова. Тя не отговаря на мобилния си телефон към този момент.

Преди половин година Окръжна прокуратура и Икономическа полиция проведоха мащабна акция в Пловдив.  На 27 март 2019 бяха блокирани таксиметровите стоянки в Пловдив и офисите на четири от най-големите превозвачи в града. Бяха обискирани „Рин Транс“, „Легия Груп“, „Бали Груп“ и „Макс -76“. За 24 часа бяха арестувани и свързаните с тях – Стефан Балимезов и Емил Кондов – Доктора. Няколко дни по-късно последва и проверка в офисите на „Хачо груп” и собственикът й Мариян Киров.

Разследване на TrafficNews.bg установи, че петте фирми , които държат около 70% от такситата в града,  са собственост на лица с криминални досиета. Окръжният прокурор Румен Попов официално потвърди, че по данни на ДАИ 1000 от 1500 таксита в града се водят на скитници, затворници и хора, които дори не знаят, че имат бизнес.

Причината таксиметровите услуги да се водят на хора бушони е укриване на данъци. По закон всички касови апарати, които са в такситата, се водят на превозвача, който в повечето случаи е и данъчно задължено лице. Така таксиметровите шофьори работят на пръв поглед законно – имат си общинско разрешително, патент, издават касова бележка. С малката подробност, че оборотът от апарата не се отчита никъде. И ако по някаква случайност НАП засече някой в нарушение и направи ревизия, държавата ще пие една студена вода.

Публична тайна е, че след като е натрупала определен оборот, фирмата се прехвърля на клошар или болен човек,  а колите, които се водят на нея, се прехвърлят на новоучредено дружество. То работи в рамките на 1 г. максимум, а след това  се регистрира нова фирма.

Факт е, че няколко от офисите на таксиметровите компании се намират в сградата на ДАИ. Доколко нарушенията се извършват със съдействието на служителите от държавната агенция, ще стане ясно по време на разследването.