Не всички телефони на хората в Пловдивско са получили предупреждение за труса

0
37
Снимка: Pixabay

Очакват се вторични трусове

Не всички телефони на хората в Пловдивско са получили предупреждение за земетресението с магнитуд 4,3 по Рихтер, което беше регистрирано вчера в 20:24 ч. Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT e известила само някои мобилни устройства, като не е изпратила сигнал дори до някои телефони с по-нови операционни системи, предава БНТ.

Трусът стресна жителите на Пловдив и на областта. Усетен е от Садово до Хасково, включително и на обсерваторията в Рожен.

Хората описват земетресението като краткотрайно, но предшествано от силно бучене. През октомври на същото място имаше земетресение от 4,7 по Рихтер. Сега няма разрушения, няма и пострадали.

„Разлюля се всичко под краката ни, включително и сградата зад нас и тя се разлюля“, разказа Илияна от Асеновград пред БНТ.

„Аз съм била в Турция, когато стана най-голямото земетресение и оттам получих някаква уплаха и само като усетих – бях на чешмата и си миех ръцете и се развиках: Бягайте, бягайте, земетресение. Нашите деца хвръкнаха“, сподели Севгинар Гарип от Долни Воден.

„Същия момент, който стана земетресението и телефонът започна да пищи и от там разбрахме“, допълни Нериман Османова, Долни Воден.

„Усетих го, бях тук в центъра и се разтресоха стени, хората се обърнаха, бяха се изплашили, усети се много силно. Имаше паника“.

Хората в селата около Садово също са притеснени от труса.

„Цялата къща се разтресе. Ужасен шум под земята се чу. Къщата чак на вълни стана. Много се изплаших. Кучетата вън бяха полудели, едва ги укротих“, разказа Ани Димитрова, с. Болярци.

„Около 20:30 часа бях на двора с децата, когато чух силен тътен и всичко около нас започна да се люлее. Към момента нямам данни за щети от земетресението. Но нас през годините често ни люлее земетресение. Ако не всяка година, то поне през година, и с магнитуд от 3,5 до 5“, заяви Станислав Панайотов, кмет на село Кочево.

„Към момента обстановката е спокойна. Първоначалната уплаха, която е била сред жителите на града, е преминала. Аз обиколих тук най-източната, високата част. Почти вече няма признаци на уплаха. Спокойни са хората, разхождат се“, каза Димитър Желязков, главен експерт „Управление при кризи и сигурност“, община Асеновград. До този момент е последвал само един вторичен трус с магнитуд от 2,4 по Рихтер. Сеизмолозите обаче очакват напрежението в земните недра да продължи.