Арестуваните полицаи от 4 РПУ пиели в скъпи кръчми без да плащат

Няма недосегаеми в МВР, обяви директорът на "Вътрешна сигурност"-МВР

0
580
полицаи
Шефът на Дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР Румен Ганев.

Данъчна проверка ще установява доходите и луксозният им начин на живот

 

Задържаните преди два дни служители на „Икономическа полиция“ в столичното 4 РПУ посещавали и рекетирали скъпи заведения в района на управлението, където пиели и ядели без да плащат. Това съобщи пред журналисти административният ръководител на Софийска градска прокуратура Димитър Петров.

Нахалните ченгета пазарували в магазини без да плащат.

В чекмеджето на един от задържаните полицаи в районното са намерени 2000 лв, предадени току-що от изнудван търговец. Според шефа на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР Румен Ганев полицаите толкова са се самозабравили, че извикали потърпевшия търговец в районното да донесе парите за рекета.

Това са опитни служители, с дългогодишен стаж, офицери, допълни Ганев.

Според прокурор Петров полицаите „дублирали“ работата си по проверките на акцизни стоки и търговски марки с изнудване на собственици на авто-къщи, питейни заведения, наргиле барове и магазини. Злоупотребявали с имената на прокурори и полицейски шефове, като обещавали на рекетираните, че ще „обезкостят“ преписките в районното срещу тях.

Първоначално са искали от търговеца 2000 евро, но накрая се съгласили на 2000 лв. Лидер на престъпната група е шефът на „Икономическа полиция“ в 4 РПУ Красимир Кръстев.

Има показания на свидетели, използвани са специални разузнавателни средства при операцията.

Наредели сме данъчни проверки на семействата на задържаните полицаи. Защото някои от тях демонстрират луксозен начин на живот и скъпи автомобили. Инспекторатът на МВР също ще направи проверка, ще се сезира и Комисията за конфискация“, обяви прокурор Петров.

Обвинителят допълни, че в сектора е имало млади офицери, завършили преди няколко години Академията на МВР, които не са одобрявали корупционните практики на по-старшите колеги. Затова те са били наказвани с много преписки и са пращани да работят в такива сфери, където според арестуваните „пари не могат да се изкарат“, обяви Румен Ганев. Той допълни, че първите оперативни сигнали за полицаите-рекетьори са постъпили в дирекцията през септември-октомври м.г. и е започнало работа по тях.

Ганев обяви още, че ще се проверява имотното състояние на всички служители от сектор „Икономическа полиция“ в 4 РПУ.

Апелирам към търговците да не се поддават на такива действия, а да подават информация към нас. Няма недосегаеми в системата на МВР. Работим по всички“, обяви шефът на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР.