Арестуваха 22-ма митничари на Кулата

В домовете им са открити 63 хил. лева.

0
92
кулата
Снимка: архив

Събирали  „такса спокойствие“ от камиони

 

Спецоперация на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата затвори снощи граничния пункт Кулата за часове. Опашката от камиони стигна шест километра. Операцията е срещу корупцията на граничния пункт.

До момента са задържани 22 лица. Това заяви за „Фокус“ Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, във връзка със специализираната операция, която затвори за преминаване ГКПП – Кулата. Прокурор Арнаудова уточни, че акцията тече на територията на Благоевград, Кюстендил, София, Кулата, Сандански и Петрич, както и ГКПП – Кулата.

Там се извършват активни процесуално-следствени действия под ръководството на Специализираната прокуратура. „Провежда се разследване срещу организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления, с участници митнически инспектори от Югозападна Митница.

Извършени са 80 и повече претърсвания и обиски на лица, намиращите се на територията на изброените населени места и на служебните помещения на самия митнически пункт. Операцията се ръководи от двама прокурори на място, а следствените действия се извършват от ГДБОП и ДАНС“, коментира прокурор Арнаудова. Говорителят на главния прокурор поясни, че повече информация ще бъде предоставена в рамките на утрешния ден, а броят на задържаните лица се очаква да нарасне.

Според информация от прокуратурата при претърсвания на заподозрените, в домовете им са открити 63 хил. лева. Извършени са над 80 обиска на имоти.

Групата, която е взимала подкупи, е действала от март 2015-та година, уточниха от прокуратурата. Предполага се, че митничарите събирали „такса спокойствие“ от шофьорите на камиони, за да могат да преминават по-бързо пункта.