Банда набирала „гълтачи“ на кокаин от Доминикана за България

Издирват Бирмата и синовете му заради разбитите цигарени фабрики

0
179
кокаин
В Лисабон е хванат "гълтач" с 99 капсули кокаин в стомаха.

Плащали между 3 и 5 000 лева на „муле“

Хванахме организирана престъпна група, която разпространява кокаин. Групата е набирала малоимотни лица. Те са финансирали „мулетата“, които да пътуват до Доминикана, там те поглъщат капсули с наркотици и се връщат през европейски градове в България.

Кокаинът се е разпространявал в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив, София и други градове. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева на брифинг по повод неутрализирането на организирана престъпна група за международен трафик на наркотици.

„На тези лица са им осигурявани документи и са им плащани суми от между 3000-5000 лв., за да поглъщат капсули. Поглъщали са капсули, съдържащи кокаин – средно между 80 и 100 капсули по между 8 и 13 грама в зависимост от пола на съответното муле. Повдигнахме обвинение на 9 лица за участие в организирана престъпна група. 6 от лицата са осигурявали финансирането и разпределянето на „‘мулета“, каза още тя.

„На 15 септември едно от лицата, погълнало такъв наркотик, което очаквахме да пристигне, е било установено в Португалия, защото му е прилошало. Лицето погълнало 99 капсули или близо килограм кокаин“, каза още тя.

В рамките на държавите-членки на ЕС, през които са пътували, те са използвали личните си карти, а на границата с Доминикана са използвали международни паспорти“, разкри Начева.

„Хванахме мъж в Лисабон идващ от Доминиканската република с 90 капсули с кокаин. Това е интернационална дейност“, допълни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

„Евлоги Станоев – Бирмата и двамата му синове – Георги и Антон се издирват за фабрика за производството на нелегални цигари. Тримата са обвинени задочно от прокуратурата. При акцията са намерени 40 тона незаконен тютюн и над 50 хил. кутии цигари“, каза още Начева.

„Единият от тях е напуснал България. Бандата се състои от 9 души, като трима от тях са задържани по първоначално разследване в Пловдив. Другите шест, са се занимавали с финансирането на фабриките за цигарите – на четирите фабрики за цигари, открити през август в страната. Фабриките са отговаряли на условията за живот на работниците, като не е било необходимо те да излизат от тях и да имат достъп с външния свят“, завърши тя.