Софийска кантора, служител на ДАНС и стотици роми в мащабна схема за пране на пари

0
217
Брифинг на представители на МВР и прокуратурата за акцията срещу престъпната група Снимка: 24 часа

Петима са обвинени, издирват още 7-ина

Мащабна схема за пране на пари разкри пловдивската прокуратура, съобщи „24 часа“. В нея е участвала софийска кантора на ул. „Шипченски проход“, служител на ДАНС и стотици роми от различни краища на страната, като 60 от тях са от Пловдив.

Схемата е разкрита след подаден сигнал за подпален магазин за моторни масла на бул. „Дунав“, собственост на фирма „Билара Импорт“. На 19 септември през нощта магазинът бе изпепелен при огромен пожар. Огънят погълна 6 тона моторно масло и само бързата намеса на пожарната спаси съседната сграда и няколко коли.

Собственикът на обекта съобщил на полицията, че преди това получавал заплахи по вайбър от кантората на ул. „Шипченски проход“, от която той взел 39 хил. евро.

По време на разследването се установило, че кантората има множество чуждестранни клиенти, които регистрирали у нас дружества. Техни собственици ставали неграмотни роми, които били предварително одобрявани и транспортирани в София, където подписвали необходимите документи, за да станат собственици. Клиентите от чужбина превеждали суми между 20 и 40 хил. евро, които дружествата влагали в офшорни трезори, за да „изперат“ парите.

От изявлението на окръжния прокурор Румен Попов стана ясно, че петима души са с обвинения, сред които е и служителят на ДАНС, който е бил съучастник в схемата и помагал на групата с информация. В ареста с постоянна мярка  в момента са четирима, един е освободен под гаранция. Управителят на дружеството също е привлечен към наказателна отговорност. По време на разпитите е станало ясно, че той е посочил грешна информация в сайта на дружеството. Там е посочено, че въпросният има висше образование, а в действителност има само средно.

Още 7 души са обявени за издирване, а в хода на разследващите действия станало ясно, че сина на един от псевдособствениците отвлякъл и пребил ромка от Войводиново.