ДАНС е засякла недеклариран износ на дефицитни у нас лекарства

0
133
Снимка: рixabay

Това обяви председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е засякла недеклариран износ на дефицитни у нас лекарства и умишлени действия на властимащи лица в частна полза. Това обяви председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) по време на заседанието ѝ в четвъртък. Той съобщи, че това се посочва в справка на ДАНС до него, която е получил преди минути. Той каза, че първо ще запознае депутатите с нея, а след това ще я предостави и на медиите, тъй като документът не е с гриф „секретно“, съобщава „24 часа“.

Ангелов уточни, че от това, което е прочел в движение в последния момент преди заседанието, в справката на ДАНС се посочва, че „има умишлени действия на властимащи лица, които са действали в посока частен търговски интерес и в хода на липсващи лекарства на територията на България конкретни фирми, посочени с имената им, са извършвали паралелен износ, без да го декларират“.

Ангелов каза, че след запознаване с проблема ще бъде взето решение какво да се прави, за да бъде защитен интересът на гражданите и да им бъдат осигурени лекарства, без държавата да си търси повече извинения. „Няма сила, която да е по-силна и от най-слабата държава“, каза той.

По време на заседанието беше дадена зелена светлина на промени в Закона за лекарствените продукти, които целят именно да осигурят по-добра проследяемост на веригата на лекарствоснабдяването. С тях се предлага да се свърже националният номер на лекарствата с верификационния им код и така движението на всяка опаковка да е видимо.

Справката на ДАНС вероятно е в отговор на писмото на Ангелов от средата на август, с което той поиска МВР и ДАНС да извършат проверка на изнесените от България количества лекарства от началото на годината до края на юли.

Активността на Ангелов беше в отговор на хроничната липса на медикаменти на българския пазар. Наред със смущенията в доставките на някои продукти, институциите имат данни и че износът на лекарства е една от причините за недостига. Заради това бяха инициирани промени, които да гарантират задоволяването първо на вътрешните потребности.

В момента българското законодателство предвижда износът на определени лекарства да бъде спиран, ако наличностите от тях паднат под 65% от средномесечното потребление. Тази формула се оказа абсолютно неработеща и незащитаваща обществения интерес, поради което МЗ сега предлага износ да има само при 100% задоволени вътрешни потребности, но тези поправки трябва да минат през нотификация в ЕК. В момента забранени за износ от страната са 48 лекарствени продукта.

Вероятно справката на ДАНС касае износ именно на лекарства, попадащи в забранителния списък, който обаче не е бил деклариран.