Кутев нарече първите срещи на главния прокурор с шефовете на ДАНС и ГДБОП „война на институциите“

0
125
Антон Кутев

Според говорителя на служебното правителство повдигането на обвинение на висш полицай е намеса в работата на изпълнителната власт 

Назначеното от Румен Радев служебно правителство се изправи в защита на арестувания началник на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов.

„След президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите“, обяви пред журналисти говорителят на МС Антон Кутев.

Кутев твърди, че шефовете на служби са били разпитвани от главния прокурор Ивн Гешев.

„Както знаем, на разпит беше извикан и новият директор на ГДБОП – точно два дни, след като беше назначен. Новият председател на ДАНС – на следващия ден, след като беше назначен. Заместник-председателят на ДАТО беше извикан броени дни след назначаването на министъра на вътрешните работи. Снощи беше привикан и служителят на Главна дирекция „Национална полиция” г-н Ангел Папалезов, като му бяха направени личен обиск и претърсване в жилището му без преди това да му е повдигнато обвинение. Той е разпитван и като свидетел“, отбеляза Антон Куев.

„В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България“, каза още Кутев.

Задържаният Ангел Папалезов е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група /ОПГ/ за трафик на културно-исторически ценности и пране на пари, съобщиха от прокуратурата тази сутрин. Според източници от МВР висшият полицай е бил засечен да контактува с укриващия се в Дубай Васил Божков. Той е бил разследван от месеци заради засечените контакти с бизнесмена, на когото бяха повдигнати дузина обвинения.

Колкото до „разпитите“ на шефове на служби днес от прокуратурата съобщиха, че става дума за рутинни първи срещи на главния прокурор с новите директори на ДАНС и ГДБОП, на които са били обсъждани ваимодействието между институциите и борбата с престъпността и корупцията.