ВСС върна на правосъдния министър дисциплинарка за Иван Гешев

0
629
Иван Гешев Снимка: архив

Искането трябвало да се конкретизира

Прокурорската колегия на ВСС върна на правосъдния министър предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев. Мотивът на съдебните кадровици е, че не те, като прокурорска колегия, а Пленумът на ВСС избира главен прокурор. Затова и искането трябва да се конкретизира.

Трябва да си зададем въпрос за естеството на акта на министъра на правосъдието, само така бихме могли да преценим дали тази процедура е законосъобразна, каза членът на ВСС Калина Чапкънова. Колегата й Гергана Мутафова беше също на мнение, че това предложение трябва да бъде върнато. Не става ясно как и по какъв начин се иска прокурорската колегия да се произнася, каза тя. Огнян Дамянов заяви, че е имал затруднения да прецени какво се иска от колегията.

По-рано днес новият правосъден министър Надежда Йорданова посъветва Иван Гешев да си подава оставката. Той пък отговори, че не вижда мотивите за това и е готов на разговор по темата, пропомня zashtoto.com.

Аргументите на служебният министър от второто служебно правителство на Румен Радев – Демерджиев бяха свързани с двукратния отказ на Иван Гешев и Пламена Цветанова да му предоставят информация за системата за случайно разпределение на делата в държавното обвинение.