Властта се размърда: Затварят центъра в Харманли (Видео)

ДАНС проверява дали сред организаторите на бунта има хора, които принадлежат към терористична организация

0
108
харманли
Това е останало от центъра след бунтовете

18 мигранти с обвинения за безредиците, издирват двама полицаи за побой над тях

След масовите безредици от нощта срещу петък в центъра за настаняване на мигранти в Харманли властта се размърда. При сблъсъците между чужденците и жандармерията пострадаха 24-ма униформени, 400 мигранти бяха арестувани, а половината лагер бе изпотрошен. Запален бе и националният флаг.

Премиерът в оставка Бойко Борисов свика съвещание на МВР и спецслужбите по проблема. След него вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че организаторът на бунта бил терорист, лежал в затвор в Германия.  Районна прокуратура – Харманли повдига обвинение на 18 лица – чужди граждани за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост – престъпления по чл. 325 ал. 2 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 Наказателния кодекс, съобщиха от държавното обвинение.

На 24 ноември 2016 г. в Регистрационно-приемателния център в гр. Харманли са възникнали безредици, грубо нарушаващи обществения ред, при които са пострадали 24 служители на МВР, повредено и унищожено е било имущество на Държавната агенция на бежанците. Незабавно е започнало разследване, което се ръководи от районния прокурор на гр. Харманли – Маргарит Стоилов. Извършени са огледи и разпити на свидетели.

Обвинените лица са разпознати от свидетели очевидци.

С постановление на наблюдаващия прокурор осемнадесетте обвиняеми ще бъдат задържани за срок до 72 часа. До момента е установено, че те са участвали в безредиците като са унищожавали вещи, хвърляли камъни, удряли полицейски служители и извършвали и други непристойни действия.

Районна прокуратура гр. Харманли е образувала досъдебно производство срещу полицейски служители за причиняване на телесни повреди на двама чужди граждани -престъпление по чл. 131 от НК. Разследването се провежда от следователи от Следствения отдел на Окръжна прокуратура – Хасково.

Установява се самоличността на служителите на МВР, причинили телесните повреди на двете лица.По двете разследвания продължават активните процесуално следствени действия, допълват от държавното обвинение.

Мъжът запалил българското знаме е разпознат.  Това е 20-годишният Бахир Янурал. В България е от октомври и може да стои до януари. Той е задържан, ще бъде обвинен и в хулиганство, като делото ще влезе в съда в понеделник.

Бахир все още не е дал обяснение защо снощи около 22:30 е хвърлил знамето в огъня. Мярката му за неотклонение ще се гледа в неделя.

харманли
И армията се включи в охраната на центъра

Следобяд Бойко Борисов отново пристигна в Харманли. Този път се срещна и с протестиращите жители на града. Там премиерът в оставка обяви, че до месец-два центърът няма да същестува в този вид, а негово място ще остане по-малък център, в който ще бъдат настанявани само семейства. Борисов нареди спешно да се изгради ограда около лагера. Агресивните мигранти ще бъдат настанени във фургони, а по-късно преместени в бивши поделения до границата.

Премиерът видя координация на бунта в Харманли с тези на остров Лесбос и в Торино. ДАНС работи в момента и проверява дали сред организаторите на бунта в бежанския лагер в Харманли има хора, които принадлежат към терористична организация. Процентът е минимален, установено е за един човек”, обяви пък вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Вчера следобяд в охраната на реда в Харманли се включи и армията. 60 военни и 20 военни полицаи смениха частите на жандармерията.

Лагерът буквално е окупиран от униформени.