В СРС-тата Радев казва за проверката на КПКОНПИ срещу жена му Десислава: „Абсолютни простотии!“ Президентът иска от командира на ВВС да „стиковат“ отговора до комисията

0
1180
Ген.-майор Цанко Стойков Снимка: utroruse.com

Дръж ме в течение, нарежда Радев на ген.-майор Цанко Стойков 

„Абсолютни простотии“ – така президентът Румен Радев нарича проверката на КПКОНПИ за конфликт на интереси на неговата съпруга Десислава Радева в телефонен разговор с командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков.

Досега държах положението и нищо не пращах, но сега започнаха да пристигат официални писма /от комисията – бел. ред./. Дал съм указания, каквото можем да не пращаме, няма да пращаме, но все нещо трябва отговоря, почнаха да идва официални писма„, жалва се генералът.
Дръж ме в течение… Може отговора да го видим тук„, казва президентът.
Ама за какво да даваме обяснения, ще кажем нямаме ги тези данни„, заявява командирът на ВВС.
„Обади се на Митко да стиковате нещата„, дава указания Радев.

Прокуратурата огласи днес с какви данни за престъпление разполага срещу Радев и защо иска от Конституционня съд да каже дали президентът може да бъде разследван и докъде се простира имунитетът му.

Данните се съдържат в дело на Специализираната прокуратура, което е спряно заради имунитета на Радев. Става дума за подслушан разговор на ген.-майор Цанко Стойков с Радев, както и с негови подчинени във ВВС. Генералът е бил подслушван по друга разработка на ДАНС. В разговорите се коментира проверката на Десислава Радева от КПКОНПИ за конфликт на интереси и неправомерно използване на държавно жилище. Радева е била назначена за пиар на ВВС от бъдещия си съпруг и тогавашен приятел, тогава командир на ВВС.

Тезата на прокуратурата е, че пълното извършване на проверката на КПКОНПИ е било осуетено поради укриване на документи.

Ето пълния текст на съобщението на прокуратурата:

Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.

Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство.

Разговорите можете да прочетете и чуете тук

Постановление за спиране от 23.01.20 г.