ГЕРБ сезираха главният прокурор за „Цанков камък“

Според експерти, за да се изплати инвестицията за строежа от милиард и половина трябва да минат стотици години

0
74
цанков камък
Александър Ненков и Десислава Атанасова говориха пред медиите след като внесоха сигнала

Депутатите от управляващата партия поискаха нова проверка на хидропроекта с консултант Ахмед Доган

Депутати от ГЕРБ поискаха нова проверка на хидропроекта „Цанков камък“ в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Той бе внесен днес от  Десислава Атанасова и Александър Ненков от ГЕРБ.

“Ние нямаме необходимата експертиза, за да преценим дали от въвеждането му в експлоатация на това съоръжение и този проект ще се изплати за колко време, за колко години. Смятаме обаче, че ще има отрицателна норма на възвръщаемост, защото експерти твърдят, че изплащането ще продължи над стотици години на този проект”, обяви Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

„Цанков камък“ е проект, пряко свързан с Ахмед Доган, заради който преди няколко години дори имаше дело във Върховния административен съд за конфликт на интереси на тогавашния председател на ДПС. Доган, бидейки депутат, бе и консултант по „Цанков камък“ срещу 1,5 млн.лв. хонорар. Тогава ВАС не установи конфликт на интереси на Доган, на „особено мнение“ остана съдия Марина Михайлова.

На няколко страници двайсетина представители на ГЕРБ цитират прогнозата на експерти, според която за да се изплати инвестицията за строежа от милиард и половина трябва да минат стотици години, а съоръжението вече се руши, съобщи БНР. Затова от ГЕРБ очакват „задълбочена проверка“ от страна на Сотир Цацаров.

Имена на отговорни длъжностни лица не се сочат, но депутатите от управляващите Атанасова и Ненков напомнили, че енергиен министър по времето на реализирането на проекта бил Румен Овчаров, а негов заместник – сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова.