Дават на съд бивш депутат от ДПС за купуване на гласове

Сумите варирали между 20 лв. и 50 лв. за глас за Избори 2104 година.

0
96
съд
Илия Илиев

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Илия Илиев и областният шеф на движението в Ямбол Иван Тодоров

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Илия Илиев и Иван Тодоров за нарушаване на изборните права на гражданите по време на кампанията за парламентарни избори през 2014г. Това съобщиха от прокуратурата.

Двамата обвиняеми са предадени на съд, затова, че през периода 05.09.2014г. до 05.10.2014г. в гр. Ямбол, в ромската махала са осъществили различни състави на престъплението по чл. 167 от НК- „купуване на гласове“.

С Указ № 201/05.08.2014г. на Президента на Република България, били насрочени избори за Народно събрание, които да се проведат на 5 октомври 2014 г.

Илия Илиев и Иван Тодоров били регистрирани като кандидати за народни представител от политическа партия ,,Движение за права и свободи“ /ПП”ДПС”/ в тридесет и първи избирателен район – Ямболски, включващ общините: Ямбол, Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа.

Двамата кандидати взели решение чрез обещание за имотни облаги да мотивират гласоподавателите да упражнят избирателните си права в полза на Илия Илиев.

В изпълнение на това решение, около два месеца преди дата на изборите те наели помещение в ромския квартал на гр. Ямбол, в което започнали предизборна агитация на населението.

В периода 05.09.2014г. до датата на изборите, двамата кандидати за народни представители обещавали на посетителите и техните семейства да им бъдат дадени различни парични суми, ако гласуват за Илия Илиев.

Иван Тодоров водел тетрадка, в която отбелязвал на кое лице каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Възползвайки от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други лица, които да мотивират своите съграждани да гласуват за Илия И. срещу заплащане.

Сумите варирали между 20 лв. и 50 лв. за глас.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илия Илиев и Иван Тодоров в заведение в града и там Илия Илиев предоставил сумата от 2000 лв., която била разпределена между лицата. Илия Илиев поел ангажимента за изплащане на остатъка от обещаната сума след изнасяне на резултатите от изборите.

Спрямо Илиев са повдигнати три обвинения по различни състави на престъпление по чл. 167 от НК, като ако бъде признат за виновен би могъл да получи едно общо най-тежко наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв. /съгласно действащата към онзи момент редакция на Наказателния кодекс/.

Иван Тодоров е обвинен за едно деяние по чл. 167, ал.3 от НК, извършено в съучастие с Илия И., и ако бъде признат за виновен би могъл да получи наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв. /съгласно действащата към онзи момент редакция на Наказателния кодекс/.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Срещу областния председател на ДПС-Ямбол Иван Тодоров в момента тече дело в местния районен съд пак за купуване на гласове, но на местните избори през 2015 година.

Илиев бе депутат от ДПС в предишния парламент и заради разследването срещу него по искане на главния прокурор Цацаров имунитет му бе свален.