Десислава Иванчева: С Ваклин на три по 75 евра

Вместо да е на работа тя и заместничката й Биляна Петрова уговорят подкупа в кафене посред бял ден

0
692
иванчева
Арестуваната Десислава Иванчева.

Излязоха скандални записи от СРС-та на арестуваната бивша кметица на „Младост“

Десет дни преди срещата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова с изнудвания Александър Ваклин, за която „Правен свят“ разкри подробности в понеделник, отстранената кметица на „Младост“, нейната заместничка и третият подсъдим – посредникът Петко Дюлгеров, договарят конкретните суми за подкупа, който строителният предприемач трябва да плати, за да му се разреши да строи в района. Днес „Правен свят“ пусна още стенограми от записите със специални разузнавателни средства-СРС от разговорите на кметицата на „Младост“. Преди  седмица прокуратурата даде разрешение за разсекретяване на СРС-та по делото срещ Десислава Иванчева.

„Три пъти по седемдесет и пет ще ги получи. Другото сега ще му включим да тръгне. После ще бъде при виза ли е, какво е? Проект ли е какво е? После при строителна площадка. Двадесет си е нормална оферта, защото като тегля една черта, че е окей“.

Думите са на Десислава Иванчева и са по адрес на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин. Те потвърждават показанията му, че само за разписване на разрешението за строеж, първоначално е бил изнудван за сума от близо половин милион лева (очевидно съвпадаща с посочените 3 x 75 000 евро – 225 000 евро). Както става ясно и от записите – Иванчева е предвиждала искането и на още пари, но на по-късен етап. Репликата й, че „двадесет си е нормална оферта“ е тази, която напълно съвпада с тезата на Ваклин и на прокуратурата, че бившата кметица на „Младост“ е искала по 20 (както се разбира в записите – евро на кв.м. застроена площ).

Денят е вторник, датата е 3-ти, месецът – април, часът е 14.00. Вместо да са на работните си места в общината, Десислава Иванчева и Биляна Петрова се наслаждават на пролетното слънце в столично кафене в компанията на бившия районен кмет Петко Дюлгеров, който вече два месеца води активна кореспонденция, включваща множество телефонни разговори и срещи „на четири очи“ с Александър Ваклин, всичките свързани с проблемите на строителя с кметицата на „Младост“.

Срещата е документирана, с разрешени от съдия специални разузнавателни средства (СРС), като записите са три, тъй като по това време службите вече са поставили под наблюдение Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Миналата седмица стенограмите от разговорите бяха разсекретени от Специализирания наказателен съд.

Срещата на триото от „Младост“ продължава 82 минути, записите от които потвърждават напълно корупционната схема по поискания от Александър Ваклин подкуп. Нещо повече, Иванчева назовава конкретните вноски, които очаква да получи от строителя, когото към този момент още дори не е виждала. Разговорът напълно отхвърля защитната теза, че Иванчева и Петрова не са говорили за пари.

Напротив, те не само, че говорят за пари, но и докато се шегуват, уточняват, че става въпрос за евро, а не за левове. Както става ясно от записите, Иванчева обявява и конкретната тарифа – 20 на квадрат. В контекста на разговора безусловно се разбира, че става въпрос за 20 евро на квадратен метър застроена площ. Петко Дюлгеров не пропуска да уточни отново и своята част от сделката, като говори за 20% от подкупа.

Освен, че вещественото доказателствено средство по категоричен начин потвърждава обвинителната теза по конкретното изнудване на Ваклин, записите от срещата разкриват ужасяващи факти за управлението на район „Младост“ от Иванчева и Петрова. В продължение на час и половина двете жени, заедно със съучастника им, не спират да обсъждат схеми, по които да поставят в зависимост конкретни инвеститори, с цел изнудването им.

Дюлгеров на няколко пъти поставя въпроса за Ваклин пред Иванчева и Петрова, като им се отчита за проведените разговори и срещи.

иванчева

В качеството си на посредник между кметицата и инвеститора, Дюлгеров на няколко пъти подчертава опасенията на Ваклин, че дори и да плати, няма гаранции за получаване на нужните резолюции върху документите, които са в общината. Това кара Иванчева да е мнителна по отношение на срещата, но Петрова я разубеждава само с една реплика.

иванчева

От разменените реплики се разбира, че Иванчева и Петрова абсолютно умишлено бавят преписките на Ваклин, без за това да има основание.

иванчева

След като тримата установяват, че документите на Ваклин не са разписани, Иванчева и Петрова сами започват да разясняват тарифата срещу която това ще се промени.

иванчева

 

Дюлгеров напомня, че комисионната му е 20% от подкупа, на което получава утвърдителен отговор от кметицата на „Младост“ – Да…добре.

иванчева

На няколко пъти по време на „оперативката“ Дюлгеров напомня на Иванчева, че за да се плати исканата сума, тя лично трябва да поеме ангажимент, което според Ваклин, можело да стане при лична среща между тях.

иванчева

Разговорът продължава с преглед на други инвеститорски проекти, като се разбира, че прилаганата при Ваклин схема се отнася и до всеки друг, желаещ да строи в „Младост“.

Очевидно силно амбициран да прибере комисионната от 20%, Дюлгеров успява отново да напомни на Иванчева за схемата, по която Ваклин ще трябва да плаща.

иванчеваОт следващите реплики на Биляна Петрова, записани със СРС-то, по безапелационен начин рухва защитната теза на подсъдимите, че не са изнудвали инвеститори, а единствено са искали дарения в полза на жителите на „Младост“. Всъщност „даренията“ са били прикритието за исканите подкупи.

иванчева

За умишленото бавене на преписките на Ваклин говорят и следващите реплики, разменени между триото. Иванчева и Петрова го иронизират, че толкова много искал да получи разрешенията, че „пътека направил“ до общината. А кметицата на „Младост“ (полу)завистливо вмята, че Ваклин бил с привилегии, защото си имал „посредник“, очевидно визирайки Дюлгеров.

иванчева

Освен доказателства за изнудване, СРС-тата разкриват Десислава Иванчева и Биляна Петрова в непозната досега светлина. Пред Дюлгеров двете самонадеяно разкриват, че не се интересуват от друго, освен от имиджа и ПР-а си. Става ясно и друго – макар, че се страхува, Иванчева имала амбиции да е кмет не само на „Младост“, но и на София.

иванчева