Дъщерята на Цветан Василев обжалва заповедта за ареста си

След като прокуратурата прати материалите, съдът ще насрочи делото в открито заседание

0
65
цветан василев
Радосвета Василева

Радосвета Василева се намира в Лондон

Дъщерята на Цветан Василев – Радосвета е атакувала в съда прокурорското постановление за задържането й до 72 часа, издадено миналата седмица.

Банкерската дъщеря е в Лондон и срещу нея има издадена и европейска заповед за арест. Тя е обвинена задочно за пране на 2.6 милиона лева. Според прокуратурата в годините, когато банкерът получаваше в България титлите „Банкер на годината“ и „Мистър Икономика“, дъщерята е трябвало да знае, че той върши престъпления. Делото още не е разпределено на съдия и не е насрочено, обясниха пред „Сега“ от СГС.

Чака се от прокуратурата да изпратят цялото досъдебно производство срещу Василева. То е изискано от съда, тъй като това е стандартната процедура в такива случаи. След като прокуратурата прати материалите, съдът ще насрочи делото в открито заседание. По същия път преди няколко месеца мина съпругата на Василев – Антоанета, която също е обвинена за пране на пари и също е в неизвестност за прокуратурата.

Тогава съдът не се произнесе по жалбата й, като беше прието, че няма как да се произнесе по арест, който не се е състоял. По закон идеята на този 72-часов арест е обвиняемият да бъде изправен пред съд, който да прецени дали трябва да му бъде взета постоянна мярка за задържане, или не. Според прокуратурата Радосвета е изпрала парите с покупката на имоти.

А задържането й е наредено, тъй като не била открита от призовкарите на адреса й в София. Адвокатът на Василев – Христо Ботев, разказа, че една събота призовката й е била подпъхната под вратата на апартамента. Това се случило веднага след като се разбра, че Василев се опитва да получи защита от САЩ по закона „Магнитски“. Колега на Ботев отишъл в следствието, за да обясни, че няма как Василева да се яви в посочения ден и час. Отговорили му, че тогава ще бъде поискано задържането й. Адвокатът очаква Василева скоро да бъде обявена за издирване и от Интерпол.