Заловиха банда за трафик на мигранти през България

Босът на групата е арестуван на Капитан Андреево

0
210
мигранти
Нелегални мигранти

Работили заедно с турски каналджии

Специализираната прокуратура повдигна обвинения за незаконно превеждане на мигранти през турско-българската граница и през страната на петима участници в организирана престъпна група, действала от февруари 2016 г. до ноември 2017 г. на територията на Бургаска област. Срещу част от обвинените има образувани дела за такива престъпления. Те са присъединени към досъдебното производство на СП, след като се доказва, че привлечените под отговорност са действали като част от организирана престъпна група.

Петимата са задържани в хода на проведена специализирана операция на ГДБОП, ОДМВР-Бургас и териториалните дирекции „Национална сигурност“-Бургас и Ямбол, под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Според първоначалните данни участниците в групата са поддържали контакти с турски каналджии. Съгласували с тях кога и къде ще бъдат преведени през границата определен брой мигранти, посрещали ги, настанявали ги по квартири. След това ги превозвали към вътрешността на страната с лични автомобили или с наети таксита. Лидерът на групата е задържан непосредствено след влизането му в България през ГКПП „Капитан Андреево“.

Специализираният наказателен съд е определил за петимата обвинени мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мярката подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция.