Прокурор, бивш зам.-министър по времето на Орешарски, сложил „на трупчета“ дело за данъчни измами на човек на БСП в Добрич

0
1471
Антон Проданов в съда след задържането му

Разследването срещу основния свидетел по делото „Суджукгейт“ Антон Проданов-Шушляка се мотае пет години

Стефан Ташев

Бивш прокурор от спецпрокуратурата, сега в СГП и бивш зам.-министър на МВР в правителството на Пламен Орешарски, се проверява за забавяне на дело за крупна данъчна измама, по което се води разследване вече цели 5 години. Това научи Breaking.bg. Става дума за прокурора от Софийска градска прокуратура Йордан Грамов. За неговите действия е подаден сигнал до и.д. главният прокурор Борислав Сарафов, а проверка по него от отдел „Административен“, направление „Инспекторат“, е показала, че „наблюдаващите прокурори по делото са допуснали сериозни пропуски в работата“ по него и затова са сезирани техните ръководители за преценка с оглед правомощията им по глава 16 от Закона за съдебната власт.

Става дума за разследване на крупни данъчни измами от организирана престъпна група в Добрич, начело с нашумелия навремето като основен свидетел по делото „Суджукгейт“ Антон Проданов-Шушляка.

Групата на Шушляка бе задържана на 25 юли 2019 г. в кк „Албена“ при мащабни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДНП в Добрич, София и Варна . Същия ден Специализираната прокуратура го привлече като обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за укриване на ДДС в особено големи размери. Заедно с него са задържани и обвинени Искра Панайотова, Стоян Ташев и Георги Ташев.

Проданов в дискотека в Добрич.
Счетоводителката Искра.
Георги Ташев
Проданов и Стоян Ташев.

На 28.07.2019 г. с постановление бяха привлечени като обвиняеми съответно Антон Проданов – ръководител, а като участници в групата Искра Панайотова, Георги и Стоян Ташеви. Последните двама са баща и син, като Стоян е и кум на Проданов. Групата изкара известно време в ареста и бе пусната на свобода. Реално по делото няма почти никакво движение от 2019 година. Първоначално то е в Специализираната прокуратура, а след закриването й е прехвърлено в Софийска градска прокуратура. С един и същ прокурор-Йордан Грамов, първо спецпрокуратурата, а после в СГП.

Заради бездействието от страна на прокуратурата Антон Проданов продължава да ръководи престъпната си група, да разширява дейността й изпирайки парите от укрити данъци и да демонстрира извънредно висок стандарт на живот незачитайки върховенството на закона и правата на гражданите. Всички тези действия довеждат хората до чувство за безнаказаност!, пишат жалбоподателите в сигнала до Сарафов. Самият той обеще повече да няма „дела на трупчета“ и поиска наказания за прокурори по този повод.

Прокурорът Грамов.

Йордан Грамов е наблюдаващ прокурор по пр. пр. 16628/2022 г. по описа на Софийска градска прокурататура. С постановление от 28.07.2019 г. Антон Проданов е привлечен в качеството си на обвиняем, като ръководител на организирана престъпна група за данъчни престъпления по описа на СО – СП, пр. пр. 1715/2018 г. по описа Специализирана прокуратура. След закриването на Специализираните прокуратури преписката е разпределена на Софийска градска прокуратура под пр. пр. 16628/2022 г., а прокурор Грамов е преместен от Специализирана прокуратура в Софийска градска прокуратура. През този дълъг период от почти пет години делото не е внесено в съда, което буди съмнения, че делото стои „на трупчета“ и по него умишлено не се работи, се казва в сигнала до и.д. главният прокурор Борислав Сарафов.

Жалбоподателите правят интересна аналогия. Прокурорът Йордан Грамов е назначен за зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски, контролирано от БСП. Това става след като предложеният преди него Иван Иванов, Малък Шошо, изкарва на поста зам.-вътрешен министър по-малко от пет часа. Иванов, предложен от члена ВС на БСП Димитър Дъбов, известен от едни СРС-та като „Чичо Митко“, се оказа представител на групировката СИК, заедно с баща си в Шумен и вътрешният министър Йовчев го освободи. На негово място бе назначен Грамов. Обвиняемият Антон Проданов също е член на БСП и към момента продължава да демонстрира и да парадира с близките си отношения с ръководни фигури в партията, като дори е бил гост на „50-тия конгрес на „БСП““, проведен на 11.02.2023 г. по покана на народният представител Борислав Гуцанов, член на Националния съвет на  партията.

През март 2020 година Проданов и семейство Ташеви бяха обвинени от Районна прокуратура-Добрич за измама в размер на 1,5 милиона лева. Не е ясно каква е съдбата на това разследване, но най-вероятно също е „на трупчета“.

Както Breaking.bg писа преди няколко години Антон Проданов-Шушляка влезе, с подкрепата на БСП, в управлението на „Добруджанска трибуна“, управлява и дискотека „БИАД“ в столицата, както и крупно строителство във Варна. И въпреки повдигнатите му обвинения продължава да е силна фигура в Добрич.