„Когато се наливаха основите“: „Работническо дело“ „бичува“ борците Гриша Ганчев и Крушата заради побой

Инцидентът е станал през ноември 1988 г в "Балкантурист"-Ловеч

0
1601
побой
Статията на "Работническо дело", в която бичуват Крушата и Гриша Ганчев.

Изключват двамата от „ЦСКА“ и „Академик“

Стефан Ташев

Изключва от отбора по самбо Гриша Данаилов Ганчев за прояви, несъвместими със социалистическия спортен морал.

Това може да се прочете на втора страница в партийния официоз „Работническо дело“ с дата 12 януари 1989 г. Органът на ЦК на БКП бичува в статията бъдещият милионер Гриша Ганчев и друг борец Стефан Мирославов-Крушата заради жесток побой на момче в хотел „Балкантурист“ в Ловеч през ноември 1988 година.

През 1989 година Ганчев и Мирославов са никому неизвестни борци-единият в „Академик“-София, а другият в ЦСКА. За жестокия побой на момче, заради неговата приятелка, официозът съобщава на 9 декември 1988 г. Под заглавие „Трябва да им туш и за победителите“. Заради него на 12 януари 1989 редакцията помества отговорите на шефовете на „ЦСКА Септемврийско знаме“ и СФД „Академик“.

побой
Гриша Ганчев

Досега за автор на побоя в „Балкантурист“- Ловеч в различни публикации се съобщаваше само името на Стефан Мирославов-Крушата. Той е страховит борец, тогава лейтенант от ЦСКА, който има две републикански титли за младежи, едно второ място на европейско първенство в Дания и второ място на световното в Колорадо спрингс в класическия стил. За Гриша Ганчев, негов голям приятел, не се споменаваше и дума. Авторът на материала журналиста Стефан Северин разказва охотно как той вкарал в затвора Крушата, но за Гриша Ганчев не обелва и дума. Оказва се, според партийния официоз, че и двамата са участвали в побоя. Заради него Крушата е разжалван в редник, уволнен от Българската народна армия, изключен от физкултурното движение и ДКМС и предаден на военна прокуратура-Плевен. 

Мирославов е осъден на 2 години затвор от военен съд. Помилван от президента Петър Младенов през 1990 година. Бъдещият милионер Гриша Ганчев се разминава с изключване от „Академик“, където тренира защото е студент във ВИИ „Карл Маркс“, мъмрене по комсомолска линия и уволнение на треньора му Георги Кръстев, а помощникът му Румен Стоилов е наказан със строго мъмрене. Защо Ганчев се измъква сух от скандала може само да гадаем.

Приятелите Ганчев и Крушата са земляци. Първият е от ловешкото село Микре, вторият от ловешкото село Кирчево. След 10 ноември 1989 г. двамата борци се ориентират правилно в бизнеса- наемат складове в „Илиянци“, организират бригадите на „борците“, които действат край мотелите „Божур“ и „Изток“.По това време борците контролират грабежите, проститутките и валутните измами на мотелите.

Крушата обаче е абсолютно арогантен, тероризира целият Ловеч, пребива хора без причина, отвлича момичета и ги изнасилва.

побой
Стефан Мирославов-Крушата

На 4 септември 1993 г., събота, Крушата гледа футболен мач в Ловеч между местния „Лекс“ и „Ботев“-Враца. После сяда в мецанина на интерхотел „Ловеч“ и към 19 часа в недобро настроение подкарва вишневия си „Мерцедес Кабрио 560 SEL“ към София. На 4 септември 1993 г., събота, Крушата гледа футболен мач в Ловеч между местния „Лекс“ и „Ботев“-Враца. После сяда в мецанина на интерхотел „Ловеч“ и към 19 часа в недобро настроение подкарва вишневия си „Мерцедес Кабрио 560 SEL“ към София. Крушата е смятал да се отбие на новобранска в родното си село Кирчево, но не успява да стигне до там. Защото на хълмче на пътя за Троян го чака снайперист.

Въпреки, че мерцедесът на Мирославов лети по шосето с над 120 км. в час стрелецът не трепва. Изпраща четири куршума 7,62 мм в колата.

Два от тях пробиват предното стъкло и оловото на единия пронизва смъртоносно лявата скула на Крушата, после облегалката на главата и изскача през гюрука на кабриолета. Това е първият поръчков разстрел в най-новата ни история. Убиецът така и не бе открит. Делото за разстрела на Крушата е прекратено след изтичане на 30-годишната давност.

Гриша Ганчев няма такива грижи. След 10 ноември 1989 г започнал от „Илиенци“ той създава империята „Литекс“, която развива заедно с едноименния ловешки футболен отбор, сега ребрандиран в София. Любопитното в този брой на „Работническо дело“ е кратък текст, смотан на долу в края на първа страница се съобщава за предстоящата визата на френския президент Франсоа Митеран в България. До 10 ноември 1989 година е твърде далече.

побой
Официозът съобщава за визитата на Митеран у нас.