ГЕРБ предлага най-възрастният депутат да оглави парламента

0
29
Снимка: архив

Кирил Петков иска нови правила за избор

Парламентарните групи не успяха да стигнат до консенсус относно решаване на кризата при избор за предсдедател на Народно събрание.

Според Кирил Петков трябва да се изберат нови правила, в които да бъде заложен предишен опит на кандидата като председател или зам.-председател на парламента, да бъде неконфликтна личност, както и да има високо обществено доверие.

Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че в конструктивен дух би искал да разбере как ще се измери кой е неконфликтна личност. „Ние всички тук до някаква степен сме конфликтни личности, защото политиката сама по себе си е борба за идеи. Как точно и какъв е прага който измерва прага на обществено доверие. Всички ние сме такива щом сме избрани и тук. На мен тези критерии ми се струват трудни за постигане“, заяви Митов.

Десислава Атанасова разкри, че първото им предложение е било да се избере за председател на парламента най-възрастния, като той ще има зам.-председатели, като и това не било прието. Второто предложение от нейна страна е било първата и втората политическа сила да оттеглят номинациите си и да приемат тази на третата в лицето на Йордан Цонев, който притежава нужния опит, но не е събрало необходимото мнозинство.

„Повече от 30 часа се въртим в кръг, хубавото е, че поне тона ще бъде по-приличен, взаимоуважителен, без грубости и лични нападки. Това обаче ще ни изведе ли от ситуацията – няма. Защото всеки един от народните представители може да прави предложения, без изобщо те да бъдат подчинени на критериите, които предложи г-н Петков. Тези критерии, ако бяха предложени в 47-то НС, г-н Минчев нямаше да бъде избран тогава. Те не могат да бъдат съотносими и обективни. Последният опит който трябва да направим, да превъзмогнем политическото и собствено его и да преодоляваме различията си“, заяви още Атанасова.