Общо 44 години затвор за банда трафиканти на мигранти

Трима от осъдените бяха задържани в съдебната зала

0
111
мигранти
Акцията е в София, Бургас и Ямбол. СНИМКА: МВР-Архив

Групата за прекарване на бежанци през България бе разбита през септември 2016 година

Специализираният наказателен съд наложи наказания „Лишаване от свобода“ на всичките седем участници в организирана престъпна група за трафик на мигранти от Турция през България в Сърбия, неутрализирана на 22 септември 2016 г. Това съобщиха от спецпрокуратурата.

На 8 години затвор при първоначален строг режим бе осъден ръководителят на групата и нейн главен организатор през декември 2014 г. Осемгодишна присъда получи „дясната му ръка“ в престъпната дейност, а по 7 години Лишаване от свобода“ – други двама участници.

На тях тримата съдът наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и в края на заседанието бяха задържани с белезници в съдебната зала и отведени в Софийския затвор. Над 5-годишни присъди получиха други двама участници в престъпната група, а седмият – 4 години „Лишаване от свобода“.

Разследването доказа, че групата незаконно е превеждала граждани на Афганистан, Ирак и Сирия през турско-българската граница (или ги е посрещала на българска територия). Мигрантите били транспортирани до София с лични автомобили на участниците, настанявани временно в жилища в кв. „Модерно предградие“ и извеждани от страната в района на Калотина.

Групата действала при строга организация и конспиративност. Участниците комуникирали онлайн, в т.ч. с трафиканти от Турция. Транспортирането на мигрантите било контролирано от най-доверения на ръководителя участник в групата, който предвождал автоколоната като пилотен автомобил, за да се избегнат полицейски проверки.