Отстраняват 13 граничари от Летище „София“ заради скандала с непроверените пътници

Направили опит да го прикрият

0
310
банкомат
Валентин Радев

Според обясненията им 7 полицаи били в тоалетната

Недопустим пропуск от страна на граничните служители, които са били на смяна. Това стана ясно по време брифинг в Министерството на вътрешните работи относно случилото се на Летище „София“. На брифинга присъстваха вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Светлан Кичиков. На 20-ти март с полет от Франция у нас, без да бъдат проверени влизат 42 пътници.

Стана ясно, че по случая тече вътрешна проверка. 13 гранични служители ще бъдат отстранени от работа.

Министър Радев увери, че продължават проверките. „В момента съм разпоредил и се прави дисциплинарно производство на общо 13 човека на всички по ръководството, включително на ръководител на смяна, към всички ще има такова производство на тяхно място ще бъдат сложени екипи от Бургас и Варна, които са подготвени. След този случай, редът и проверките на летището след този пропуск, са били засилени“, увери Радев.

По думите му премиерът е разпоредил да бъде направен анализ и проверка. Радев увери, че е разпоредил проверка от „Вътрешна сигурност“.

„Как така девет души вкупом ги няма там“, попита Радев. Той оцени случващото се като престъпно нарушение на правилата.

Вътрешният министър коментира, че този случай е едно „петънце“, което ние трябва да изчистим бързо и да докажем на нашите партньори, че ние продължаваме да охраняваме границите на ЕС.

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Светлан Кичиков поясни, че на 20-ти март в 15,20 минути пристига полет от Франция на България Еър. В резултат на грубо нарушаване на правилата за извършване на гранични проверки служителите, които е трябвало да извършат този контрол не са били на местата си и част от пътниците са преминали, без да им бъде извършен такъв контрол.

Комисар Кичиков увери, че вследствие на мерките, които са предприети в последствие за установяване на тези лица, сред преминалите свободно не са констатирани лица, които да са били издирвани по един или друг повод.

Твърдо заявяваме, че това е един недопустим пропуск от страна на граничните служители, които са били на смяна.

Служителите, които са напуснали работните си места са седем. Към настоящия момент им се снемат обяснения – на първо четене обясненията са, че са били до тоалетната, в момента е нямало полет, някои са били отпред на терминала. Стана ясно още, че служителите са били извикани. Те веднага са заели своите места и са започнали проверка.

На въпрос имало ли е опит да бъде прикрит този инцидент, комисар Кичиков коментира, че самият факт, че един ден по-късно е подаден сигнала от ръководството на аерогарата е красноречив, че имало такъв опит.

Относно проверките около Явор Русинов, шеф на ГКПП- то на летището, за който е имало подозрения, свързани с улеснено преминаване на мигранти през летището, комисар Кичиков уточни, че той е бил проверяван, но тогава не е доказано прякото му участие.