Охраната на паметника на НДК съучастник на подпалвачите ?

Отхвърля се хипотезата кранът да е запален с бутилка

0
93
паметник
Кранът е запален отвътре, твърди полицията

Полицията работи и по тази версия за палежа на крана

Работим по версията охранителят на крана, демонтирал паметника „1300 години България“, да е съпричастен към запалването му. Това каза директорът на СДВР Ивайло Иванов пред журналисти във връзка с опожарения кран, който трябваше да демонтира паметника „1300 години България“ пред НДК.

По думите му 42-годишният пазач в момента се проверява, но все още е разглеждан в качеството си на свидетел на случилото се. „Все още нямаме заподозрени по случая“, допълни Иванов.

По думите му към момента другите версии са за вандализъм или че случаят е свързан с някои от протестиращите срещу демонтажа на паметника.

Иванов поясни, че е направен първоначален оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани много сериозен брой служители.

„Бяха иззети камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на т. нар. коктейл „Молотов“. Това наложи извършване на повторен оглед днес, за да може да изясним причината на запалването“, коментира директорът на СДВР.

Той заяви, че се отхвърля версията кранът да е запален с бутилка, хвърлена отвън загражденията. Ст. комисар Ивайло Иванов коментира, че по-скоро се клони към версията, че кранът е полят вътре с нещо и извършителят е бил вътре зад загражденията.

Според него извършителят е действал професионално, но не и охранителят, тъй като очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди пазача.
Кранът, който демонтираше паметника „1300 години България“ от пространството пред НДК, беше подпален в 03, 15 часа на 9 юли. Кранът бе напълно унищожен заедно с цялата командна система, затова ще бъде заменен с друг. От МВР съобщиха, че се работи по изясняване на обстоятелствата около палежа и разкриването на извършителите. Демонтирането на релефните фигури от паметника „1300 години България“ трябваше да приключи по график до 30 юни, но работата ще се забави със седмица заради палежа на крана. Нанесените от палежа щети са около 1 млн. лв.