Петима души са в ареста при акцията срещу лихвари в столичния кв. „Христо Ботев“

0
117
полицаи
Четирима са пострадали при катастрофата

Бандата заплашвала и биела длъжници

Петима души са задържани при акцията в столичния квартал „Христо Ботев“, проведена от прокуратурата и ГДБОП срещу престъпна група за лихварство. Това стана ясно на пресконференция на зам. главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

От сутринта са претърсени пет адреса и са задържани всички набелязани от разследващите лица, членове на групата. Утре предстои да се прецени спрямо кои и колко лица ще бъдат повдигнати обвинения и какви ще бъдат те. Престъпната група е извършвала дейност от 2015 г. Част от членовете й имали родствена връзка и били криминално проявени. Давали се ниски суми с високи лихви, а ако те не бъдат върнати, се използвали силови методи.

Зам. главният прокурор Иван Гешев посочи, че прокуратурата и МВР са в дълг на българските граждани по линията на битовата престъпност.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира, че има образувано досъдебно производство във връзка с транспортния инцидент от тази сутрин, при който омбудсманът Мая Манолова е била пасажер в единия автомобил.