Преди 9 години пак издирваха убиец край Костенец

Бизнесмен умира заради две реплики

0
240
убиец
Специализирани полицейски сили са участвали в акцията в Бургас.

Сегашната драма със Стоян Зайков, напомня тази с Атанас Стоянов от септември 2010 година

Стефан Ташев

Шести ден полиция, жандармерия и барети издирват безуспешно Стоян Зайков от Костенец, който разстреля бившата си интимна приятелка Милена Шишкова, на 38 години. Вчера пък бе открит и още един убит, съседът на Зайков и негов роднина.

Драмата и издирването на предполагаемия убиец от Костенец, който вероятно е и въоръжен, напомня подобна в града от преди 9 години. Тогава 58-годишният бивш военен Атанас Стоянов застреля със законния си пистолет бизнесмена от Костенец Стефан Матрачийски и отвлече секретарката му Славка Вранкова.

След убийството и отвличането Стоянов бе издирван четири дни от барети и жандармерия, но накрая бе заловен от местен полицай на колело.

Драмата се разиграва край село Горна Василица, на 3 километра от Костенец, към 22 часа на 15 септември 2010 година.

Разследването показва, че убийството става заради две реплики. Бизнесменът Матрачийски и секретарката му отиват до селото да се разплащат с работници вечерта. След като свършват работа остават сами в колата. Малко преди да тръгнат на обратно от съседната къща в Горна Василица излиза бившият военен Стоянов. Месец преди това той се скарал със семейството си в Костенец и се изнесъл да живее във вилата Горна Василица. Понеже тя ставала няколко пъти обект на крадци той държал до леглото си законния си пистолет „Макаров“. Като чул шум пред вилата излязъл с него навън, като помислил, че пак го нападат апаши.

убиец
Издирваният Атанас Стоянов. СНИМКА: МВР

Стоянов включва фенер към колата и вика: Стой! Не мърдайте! Кои сте вие!“ Бизнесменът Матрачийски излиза от колата. Той също има законно оръжие на кръста си-пистолет „Глок“. Матрачийки заявява на Стоянов да си гледа работата, което вбесява бившият военен и той тръгва към него с пистолета. Бизнесменът хваща оръжието и двамата се вкопчват в схватка. Стефан разбива с юмрук скулата и носа на Стоянов, но не успява да вземе оръжието. Проехтяват два изстрела, като единият е във въздуха, но вторият е фатален. Куршумът се забива малко над сърцето на бизнесмена. Той пада на земята и посяга да извади личният си пистолет, но умира без да го използва.

Чак след убийството Стоянов забелязва момичето в колата. Той пали колата и в афект и въоръжен поема към Костенец. Закарва Славка в дома си и я затваря в по-малката къща на брат си. Отива при семейството си. „Убих човек, вижте докъде ме докарахте“, заявява той на съпругата и сина си. През това време отвлечената секретарка звъни по мобилния си телефон на свой колега и казва, че е отвлечена. Той звъни на МВР. Първата информация в полицията е, че е отвлечена жена. Към Костенец спешно тръгват Спецотряда за борба с тероризма-СОБТ и полицейски психолози. През това време семейството на Стоянов го убеждава да се предаде в полицията.

убиец
Стаята, където Стоянов затваря пленничката си. СНИМКА: „24 ЧАСА“

Афектираният мъж взима допълнително 50 патрона за пистолета, малко пари, зарязва отвлеченото момиче и тръгва да бяга с колата на убития. След няколко километра се удря в стена и я зарязва. Тръгва пеш и изчезва пеша в гората. Малко по-късно къщата му е щурмувана от барети, които нахлуват да спасяват заложницата, която вече е освободена. В издирването на Стоянов освен командоси, жандармерия и полиция се включват следови кучета. Четири дни продължава търсенето на убиеца, обявен от МВР като въоръжен и много опасен.

Беглецът се крие по изоставени постройки и обори. Три дни не е ял, нито пил вода. Според показанията му в полицията имал дилема-да се самоубие или да се предаде.

Той разговарял с тъща си, която го убедила да се предаде. Свързал се с познат полицай от РПУ-Костенец. Униформеният уведомил колегите си, но отишъл на срещата сам с колелото си. Заварил Атанас Стоянов кротък, като бившият военен извадил пълнителя на пистолета си и патроните.