Прокуратурата, МВР и ДАНС удариха банда, прала пари чрез криптовалута

Поръчката е дошла от Германия със съдействието на Европол

0
109
наркобос
Групата е разбита преди ден. СНИМКА: МВР , архив

Обискирани са офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“ в София

Специализираната прокуратура участва в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin). Това съобщиха от държавното обвинение.

Прокурори и следователи от отдел „Следствен“ на СП, както и служители на ГДБОП и ДАНС, се включват в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка се включват и активно съдействат представители на Евроджъст и Европол.


Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и свързаните с
него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.
Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация.


На 17 и 18 януари 2017 г.,  в присъствието на представители на Европол и
германските разследващи органи, са претърсени офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“, както и на 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри, до момента са разпитани 50 свидетели.
 „OneCoin Ltd.“ е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн).

В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.
Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.
Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута.
В момента дейността на свързани с „OneCoin Ltd.“ дружества се разследва
още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.