Разбиха международна банда за източване на карти

Иззети са над 1000 фалшиви кредитни карти, с които са източени над 50 000 евро

0
108
карти
Бандата е източила над 50 000 евро от невинни европейци

Операция „Нептун“ е осъществена от наши антимафиоти, италиански карабинери и чешки спецполицаи

Четирима ключови членове на международна престъпна мрежа, отговорни за компрометиране на данните от разплащателните карти и незаконните транзакции срещу европейски граждани, са задържани в рамките на съвместна операция по правоприлагане, под името „Нептун“. Това съобщиха от МВР.

Операцията, подкрепена от Европейския център за киберпрестъпления (EC3) на Европол, е реализирана на 30 ноември т.г. на територията на България, Италия и Чехия.

Акцията е организирана от италианския карабинери и е осъществена при непрекъснато взаимодействие с българската ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната полиция на Чешката република.

Според първоначалните данни лидерите на трансграничната престъпна група активно са контролирали всички етапи на престъпната дейност, включително вграждането на техническите средства в банкомати в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото отнемане на пари от банкомати в неевропейски държави, като Белиз, Индонезия и Ямайка.

В рамките на осъществените съвместни действия са идентифицирани десетки компроментирани устройства, с поставени микрокамери и четци за магнитни ленти. Иззети са над 1000 фалшиви кредитни карти, събрани са  и данни за извършени многобройни измамни международни транзакции на стойност повече от 50 000 EUR.

Разследването е започнало  в края на 2015 г. с изключителното съдействие на Европейския център за киберпрестъпления (EC3), предоставил съдебна и аналитична подкрепа, организирал съдебни дейности на място, както и извършен анализ на конфискуваните лаптопи и смартфони. Координацията и обменът на данните са подкрепени и от Съвместната работна група за действие в областта на киберпрестъпността (J-CAT), създадена в Европол, осигурила оперативното взаимодействие и обмен на данни в реално време между разследващите органи на страните.

Чрез съдействието на европейската полицейска организация, е осъществено и близкото полицейско сътрудничество и координация между действията на полицейските сили на Италия, България и Чехия – ключов фактор за успешното неутрализиране на престъпна организация. 

Постигнатите резултати от операцията са още една значителна крачка на правоприлагащите органи в посока на осигуряването на по-среда на работа в областта на електронните транзакции в Европейския съюз.