Само в Breaking. bg: Разследват кмета Иванчева за манипулиран търг за 2 млн. лв.

Производството е на Софийска районна прокуратура

0
905
иванчева
Десислава Иванчева и Биляна Петрова /вдясно/ в съда Снимка: архив

Подозират, че любовникът й Стефан Дичев пращал имейли на член от комисията с тайни указания кой да спечели

Янис Донков 

Задържаната с подкуп от 56 000 евро кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е разследвана от Софийска районна прокуратура за манипулиран търг за саниране на блокове за 2 млн. лв. Това разкриха за Breaking. bg магистрати.

Десислава Иванчева е разследвана за употреба на фалшив протокол и за изнасяне на информация за търга извън общината. Провеждането на скандалния търг е засечен след сигнал в Столична община, а резултатите от проверката, където са описани нарушенията са изпратени в прокуратурата. Твърди се, че това е първият случай, в който Иванчева е поискала пари от спечелилата фирма – „Булстрой груп“ ООД.

Председател на тръжната комисия е задържаната заедно с Иванчева зам.-кметица на района Биляна Петрова. От първоначалния състав на комисията от 6 души, са сменени четирима души. По време на заседанията на комисията става ясно, че три фирми с по позиция 1 от конкурса подават оферти с над 20 на сто по-ниски цени от останалите. Общинарите искат обосновки за цените и точно тук започват манипулациите.

иванчева
Стефан Дичев и общинарката дала му старт в кариерата Мария Гулева.

На едната фирма обосновката не е приета и фирмата е отстранена от участие. За другата пък – „Булстрой груп“ ООД, обосновката е мотивирана като отлична. Точно тук се появява член на комисията – инж. Елена Филипова, която гласува с особено мнение и смята, че комисията неправилно интерпретира обосновката на фирмата. Заради скандала накрая Биляна Петрова като шеф на комисията и Иванчева, като възложител на поръчката сменят целия протокол 4.

Друг член на комисията – външният експерт Иван Попов, се жалва, че получава в пощата си текстове, които трябвало да бъдат вкарани или изкарани от протоколите от заседанията. Попов твърди, че това е човек извън състава на комисията и общината, което според него е изтичане на информация от търга.  Според запознати става дума за скандалния любовник на Иванчева – Стефан Дичев.

Още преди материалите да бъдат предадени на прокуратурата проверяващият екип от Столична община иска от Десислава Иванчева да прекрати поръчката за позиция 1 и да обяви наново търга. Основен мотив е грубата документална манипулация на цялата обществена поръчка. Тя обаче не прави нищо от предписаното й от експертите от Столична община, а започва да иска пари от фирмата.