Румен Овчаров става обвиняем за „АЕЦ Белене“

Викат го на разпит в столичното следствие

0
112
аец белене
АЕЦ Белене

Очаква се в края на седмицата до го последва и Делян Добрев

Бившият енергиен министър при Тройната коалиция и бивш червен депутат Румен Овчаров ще бъде разпитан от прокурори във връзка с разследването за АЕЦ ”Белене”. Той е призован да се яви в столичното следствие на бул. ”Монтевидео”. Очаква се на разпита да бъдат повдигнати обвинения.

През юни главният прокурор Сотир Цацаров съобщи в отговор на депутатски въпрос, че ще има обвинени по разследването за АЕЦ „Белене“. Засега обвиняемите са трима. Петър Димитров, който наследи Овчаров на поста министър на икономиката и енергетиката през 2007 г., бе подведен под наказателна отговорност преди месец за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на тогавашните изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян.

Двамата също бяха обвинени през октомври, защото сключили неизгодна сделка за старото оборудване за проекта „Белене“, което беше продадено на руската „Атомстройекспорт“ и работи в Калининската АЕЦ в Русия. На 28 ноември 2007 г. Велков и Папазян съзнателно сключили сделката, като задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора.

От това произлязла значителна вреда за дружеството в размер на 77 172 475 евро, гласи обвинението срещу бившите шефове на електрическата компания. На 24 октомври пак заради делото за АЕЦ „Белене“ Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов – Делян Добрев. Според прокуратурата Добрев е извършил умишлена безстопанственост през 2012 г., в резултат на което НЕК била ощетена с 4 561 697,27 евро. Той не прекратил плащанията към фирма “Парсънс Юръп Лимитед” след решението на кабинета “Борисов” да спре строежа на централата. „Аз спрях далаверата „Белене“, каза Добрев в своя защита, след като сам се отказа от имунитета си. Той още няма повдигнато обвинение. Това ще стане вероятно в края на седмицата.