Само в Breaking.bg: Обвиниха цяла смяна граничари от Малко Търново за прибиране на подкупи

Осморката взимала пари и от контрабандисти на цигари, горива и стоки, за да преминат без проверка на пункта

0
329
граничари
Граничарите чакат в Националната следствена служба за повдигане на обвинения.

Осем служители на пункта, заедно с началник си, събирали „такса спокойствие“ от турски гастарбайтери

Стефан Ташев

Осем гранични полицаи от пункта Малко Търново бяха извикани днес с призовки в Националната следствена служба-НслС, за да получат обвинения в престъпления по служба и взимане на подкупи, научи Breaking.bg.

Те са засечени в разследване на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и Спецпрокуратурата. То тръгнало по жалби на граждани на Германия, Франция и Холандия, че са рекетирани на пункта Малко Търново от граничарите, които са служители на Регионален граничен сектор-Елхово.

Униформените служители събирали между 20 и 80 евро от чужденците или т.нар. такса спокойствие, да не ги проверяват.

Става дума за цяла смяна гранични полицаи, начело с техния пряк началник, при който се събирали парите от рекета в края на смяната.

Разследването на агентите на „Вътрешна сигурност“ установило, че освен от рекет над чужденци осморката взимала пари от контрабандисти на цигари, горива и стоки, за да преминат без проверка на пункта.

Наблюдението над групата продължило от юни до декември 2017 г. Граничарите не са били арестувани, а само изненадани с призовки.

Първоначално групата е била от девет души, но един от граничарите засега е без обвинение.

Седем от граничните полицаи се явиха тази сутрин в НслС с двама адвокати и получиха обвиненията си. Един от тях е обявил, че е болен от грип и ще бъде обвинен по-късно.

Очаква се всички с обвинения да бъдат отстранени от работа. Засега обаче разследващите не могат да съберат данни за организирана престъпна група.