Спецпрокуратурата отказа да разследва министъра на културата Боил Банов

Причината-липса на престъпление

0
188
банов
Боил Банов

Сигналът бе от Елена Йончева и БСП

На 11.04.2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление.

Проверката не е установила нарушения нито от страна на Банов, нито от страна на неговия заместник. Още по-малко може да се говори и за набавянето на имотна облага.

Според прокуратурата двамата са спазили закона и освен това са осъществили необходимия контрол при изпълнението на строително-монтажни работи при Ларгото. Проверката е установила още, че няма нарушения и в отчетността за изразходваните суми. Не са установени и актове касаещи строителството на проекта, в които да има неверни данни. Разследващите твърдят, че няма забава при изпълнението на проекта, която да е причина за искане на неустойка.

Прокуратурата започна проверката заради сигнал от БСП, след като през февруари депутатът Елена Йончева предстви документи и записи, които според нея доказват, че министър Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 000 лв. на фирмата-строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа.

Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, на народния представител Елена Йончева и на Григор Здравков.

Поради засиления обществен интерес, с разрешение на наблюдаващия прокурор и след заличаване на личните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението от 11.04.2019 г.